Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Как е организирано храненето в детските кухни и ясли във Варна

„Стопанска и спомагателна дейност“- ЕАД осъществява храненето на 3000 деца на възраст от 9-12 м. и от 1- 3 год.организирано в три Детски кухни- майки. Част от храната се транспортира в 20 разливочни пункта в изотермични съдове, плътно затворени, изработени от алпака, със специализиран транспорт на фирмата. Разливочните пунктове са разположени на територията на целия град, за да могат клиентите да имат достъп до предлаганата услуга. Кухненските блокове са оборудвани  с необходимото топлинно, механично и хладилно оборудване, в тях има обособени охлаждаеми и неохлаждаеми складове за разделно съхранение на суровините, както и подготвителни помещения за предварителна обработка на хранителните продукти. В обектите вече са въведени системите за самоконтрол и НАССР системата съгласно закона за храните. Това означава, че всички критични точки в производството на храна се контролират стриктно, а именно – лична и производствена хигиена, дезинфекция на помещения и посуда, качество и доказан произход на входящи суровини, прецизност и последователност на технологичния процес, навременно приготвяне и издаване на готовата храна на клиента.

На територията на град Варна има и 11 детски ясли с около 900 деца. Във всяка ясла има обособен кухненски блок, в който ежедневно се приготвя качествена храна, съобразена с физиологичните норми за детското хранене в тази възрастова група.

Менюто в детските кухни и детските ясли се приготвя по предварително изготвено план-меню от инженер технолог, съгласувано с лекар специалист в детското хранене и одобрено от Прокуриста на дружеството. Ежедневно се изчислява химичния състав на ястията и се води продуктов набор, за да се гарантира  рационално и балансирано хранене. Проблемите в храненето, произтичат преди всичко от законовия документ / Рецептурника за ДЯ/, който е издаден от 1976 г. и се разминава със съвременните тенденции в храненето , с въведения нов продуктов набор, с променените вкусови качества на населението. За целта към дружеството е сформиран кулинарен съвет, в който членуват специалисти по детското хранене и непрекъснато се въвеждат нови рецепти, съобразени с новите храни, които излизат на пазара и с променените вкусови качества на населението Въпреки това новостите, които налагаме в храненето са:

1.  Въвеждане на диетичното заешко месо, пуешко и телешки шол;

2.  Бисквитите давани, като добавка са от вид „Ревю“ – с овесени ядки, без холестерол , с ръжено брашно и др.

3.  Давания натурален сок е от фирма „ВВВ“

4.  Пържено ястие само веднъж седмично

5.  Въвеждане на нови рецепти с действащ кулинарен съвет;

6.  Трайно въвеждане на мюсли и корнфлекс – като сутрешна и следобедна закуска;

7.  Проведена презентация съвместно със Завеждащите на ДЯ по въпросите касаещи храненето на децата и утвърждаване на нов асортимент готови закуски на базата на овесено брашно, царевично брашно, закуски с мюсли и корнфлекс;

8.  Ежегодно провеждане на анкети с родителите ползващи услугите на ДК и със Завеждащите на ДЯ / по желание на родителите от ДК – супата давана за обяд е 200 гр./

9.  За намаляване месото в продуктовия набор – промяна в менюто два постни дни, с месни супи, а когато денят е с месо или риба – супата е постна.

10.Задължително включване през летния сезон на айрян, а през

зимата на чай, като допълнителна закуска в 10,00 часа.

11. С цел намаляването на захарта, част от приготвяните десерти

захарта е заменена с мед – лимонов сок , линзер пита и др.

12.Работи се само с краве масло без маргарин, с риба –  филе, с

прясно и кисело мляко с ниска масленост.

13.Предлагането на десерта -плод    се предлага  1   час преди

основното обедно хранене в ДЯ № 2.1 експериментално/

14.Въведохме нови рецепти за супи , в които оризът и фидето са

заменени с овесени ядки

15. Намалихме грамажа на мазнините в много от ястията, за да

може да се включим във физиологичната норма на мазнините

за тази възрастова група.

Изготвил:    инж.технолог    Елеонора    Ангелова   -Ръководител направление „Хранене“ в „ССД-ЕАД“- Варна

http://www.briz15.com/

http://www.barometar.net/