Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

ЕП въвежда принципа „замърсителят плаща“

Измененията на правилата за облагане на пътния транспорт (т.нар. „Евровинетка“) ще разрешат таксуването на тежкотоварните моторни средства за атмосферно и шумово замърсяване отделно от заплащането на такси за използване на магистралите. Текстът, приет във вторник от европейските депутати, гарантира, че приходите от допълнителното облагане ще бъдат използвани за финансиране в бъдеще на по-ефективни и екологични транспортни системи.

В рамките на дебата по въпроса, докладчикът Said El Khadraoui (С&Д, Белгия), подчерта, че постигнатият компромис поставя началото на един важен етап за транспортната политика през следващите 10 години, „отваряйки пред държавите членки за първи път възможността да таксуват външните разходи (…) и да използват по най-добрия начин широк набор от плащания за подобряване на мобилността“. Допълнителните разходи към цената за използване на пътната инфраструктура ще бъдат в размер на 3-4 цента (средно на километър за превозно средство). Те ще покриват външните разходи, причинени от пътния транспорт, като се започне от атмосферното замърсяване и шума. Директивата ще включва повечето трансевропейски пътни мрежи и автомагистрали и ще се прилага за превозни средства, тежащи над 3.5 тона. Ако някоя държава членка претендира за отстъпки до 12 тона, тя ще трябва да уведоми Комисията за причините за това.

В замяна, държавите членки ще бъдат задължени да инвестират 15% от общите приходи в трансевропейските пътни мрежи. Останалите средства ще бъдат използвани за ограничаване на проблемите и за устойчиво развитие на транспортните мрежи. За да насърчат обществения дебат и прозрачността, депутатите ще направят правнообвързващо изискването страните от ЕС редовно да докладват на Комисията за налаганите от тях тарифи и използването на тези приходи.

Насърчаване на модернизацията на превозните средства

Камионите с по-чисти мотори ще бъдат изключени от заплащането на разходите за атмосферно замърсяване до 1 януари 2014 г. за вредните емисии с клас EURO V и до януари 2018 г. за камионите емисиите с клас EURO VI. В по-чувствителните и планинските зони, за най-силно замърсяващите емисии (EURO 0- II)  може да бъде наложено увеличение от 25%, добавено като външни разходи, което ще бъде отложено до 1 януари 2015 г. за емисиите с клас EURO III.

Избягване на задръстванията

За постигане на по-ефикасно управление на равните пътни разходи, равнището на таксите може да достигне 175% в най-замърсените райони, при по-високо таксуване в пиковите часове, и по-ниски тарифи през останалите часове. Комисията ще публикува списък с тарифите и графиците за пътуване в ЕС, за да улесни транспортните предприятия при изчисляването на разходите и адаптирането на маршрутите им. Измененията на директивата „Евровинетка“ ще бъдат гласувани на второ четене в Съвета и трябва формално да бъдат одобрени от всички държави членки. Те ще бъдат приложими 3 седмици след публикуването им Официалния вестник на ЕС.

Текстът беше приет с 505 гласа „за“, 141 гласа „против“ и 17 „въздържали се“.

http://www.barometar.net/