Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Еколози алармират, че предстоящото вадене на шистов газ ще доведе масови заболявания от рак в Североизточна България

Американската корпорация „Шеврон” спечели търг на българската държава за извършване на проучване за бъдещ добив на шистов газ в Североизточна България.Предстои да се подпише договор. Всичко това крие големи опасности за природата – замърсяване на въздуха, земята и водит – а също и за здравето на хората в околността – алармираха еколози. В САЩ добивът на шистов нефт е обект на критики и протести от страна на природозащитниците, а в Европа, която е по-гъсто населена, рисковете са още по-значителни. Колкото до „Шеврон”, известно е че в продължение на десетилетия компанията е отравяла природата и хората на Еквадор, след което е  отказвала да заплати почистването на замърсените от нея райони, пише в сайта на петицията.

Офертата на „Шеврон“ за добив на шистов газ у нас е без аналог в българската история, е официалната позиция на икономическото министерство. В момента се преговаря за условията по разрешението на американската компания за шистов  газ в Нови Пазар, проучването на блока у нас ще струва десетки или дори стотици милиони – заяви министър ТрайчоТрайков пред Нова телевизия, цитиран от КРОСС и БГНЕС.
Въпреки това, вече има протести срещу добива на шистов газ в България.

Между три и пет площадки за алтернативен добив на газ в САЩ, в които е установено замърсяване на подпочвени води, ще бъдат подложени на обстойно проучване от американските екологични власти, съобщи Ройтерс през февруари.В сайта за петиции http://citizenspeak.eu започна регистрацията на граждани, които са против проучванията и добива на шистов газ у нас: http://citizenspeak.eu/node/45

http://www.barometar.net/