Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Морско пътешествие от Варна до Троя ще пресъздаде пътя на древните хора от бронзовата епоха

При късмет и добро време, в неделя (12 юни) от с. Казашко, недалеч от Варна ще отплава морска експедиция с изследователска цел да възстанови плаванията на древните хора от бронзовата епоха. В нея ще участва за втори път археологът от варненския Исторически музей Теодор Роков. Корабът „Одисей“ ще плава по маршрут Варна – Истанбул – Троя (днешен Ченаккале). Пътешествието се осъществява с копие на плавателен съд от епохата на Троянската война, построен през 2000 година. Корабът е дълъг 10 метра, широк – 2 метра и тежи 6 тона. Дъното му е от дъб, изграден е от дъски, ще се движи с платна и двигател. Експедицията е международна, неин ръководител е Игор Мелник. Организатор е Центърът за експериментално изследване на древното корабоплаване – Одеса, Украйна.

Пътешествието не е изолирано, а е част от проект за поредица плавания, започнали през 2008 г., когато „Одисей“ отплава от германския град Регенсбург в горното течение на Дунав. Това е първият участък от голямата река, в който може да се осъществяват плавания. Таз годишното плаване е само отделен етап от мащабния проект „По следите на морските народи“. Неговата основна научна цел е изследване на един от маршрутите, свързващи Европа с Мала Азия от древността до днес. До този момент плавателният съд е преминал покрай бреговете на Германия, Виена, Унгария, Сърбия, Румъния и България. Във връзка с предстоящата експедиция в Истанбулския университет ще бъде показана фотоизложба на 20 юни, отразяваща най-интересните моменти от пътешествието по Дунав. След това експозицията ще гостува в Констанца.

Още преди 20 години в Одеса научно изследователският център започва проект на възстановки на древни кораби от бронзовата епоха до Средновековието – каза на среща с журналисти капитанът Игор Мелник. Минавайки пред Древногръцката и Римската епоха, учени и специалисти са построили плавателни съдове, които в пътешествия са възпроизвеждали маршрута на древните хора, наречени условно „Народите на морето”. Тезата на учените е, че след гибелта на Троя, племената от Средновековието са сформирали един съюз, в който са си помагали в плаванията по големите реки на Централна Европа и Балканите. Предприели са голямо плаване през Мала Азия и в Египет са разбити от морските сили на Фараона. Неслучайно по таз годишния кораб от експедиция „Одисей” има мотиви от погребалните сцени на Рамзес 1. Пътуванията се подпомагат финансово от частни организации, историци, корабоплаватели и големи морски фирми.

Ели Маринова

http://www.barometar.net/