Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

За първи път съдят политик за финансовата криза

Един от водещите политици на Исландия, експремиерът Гейр Хорде, се е явил пред специализиран съд по обвинения в немарливо поведение, което е способствало финансовия колапс на страната през 2008 г. Това превръща Хорде в първия политик в света, привлечен под съдебна отговорност заради икономическата криза, съобщава РБК Дейли.Процесът срещу Хорде, който заемаше премиерския пост от юни 2006 до февруари 2009 г., започна във вторник. Бившият министър-председател се изправи пред съдебен състав от 15 души, от които осем представители на парламента и седем съдии.

60-годишният политик е обвинен в това, че е пренебрегнал служебните си задължения и не е взел под внимание постъпващата информация за заплаха от рухване на исландските банки.Според обвинението премиерът е бил длъжен да задължи трите най-големи банкови институции- Landsbanki, Kaupthing Bank и Glitnir Bank, да преразгледат балансите си. В резултат на неговото бездействие страната, намирала се на пето място по БВП на глава от населението преди кризата, беше принудена да се обърне за помощ от МВФ, а курсът на кроната се срина с 80 %.

Прокуратурата обвинява премиера и в това, че не е проконтролирал ситуацията около банката Icesave, дъщерна на една от водещите банки в страната- Landsbanki. Заради банкрута на финансовата група Landsbanki и Icesave през октомври 2008 г. повече от 350 хил. граждани на Великобритания и Холандия загубиха спестяванията си. Сега Рейкявик е изправен пред съдебен спор с двете страни, настояващи за връщане на около 6 млрд. долара, похарчени като компенсации на вложителите.Ако вината на Хорде бъде доказана, той е заплашен от 2 години затвор. Подсъдимият, впрочем, отрича всички обвинения по свой адрес,наричайки ги „абсурдни“, а съдът – „фарс“. Ако бъде признат за виновен, той смята да се обърне към по-висша съдебна инстанция и Европейския съд по правата на човека.

profit.bg