Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Бързото отслабване е вредно

Лято е. Всички искаме да сме красиви на плажа. Бързаме да отслабнем за кратко време и  ако  е възможно , с много килограми. Таблетките и  диетите дават само временен разултат, а скоро след това  теглото се връща. Дали всичко, което правим, за да се лишим от няколко килограма, е оправдано, и дали вместо да разрешим един проблем, не създаваме други?

Ако рязко намалите теглото си, може да има  следните неблагоприятни ефекти:

Може да се появи нестабилност, тъй като човешкият организъм съдържа два вида мазнини: бели и кафяви. Кафявата мастна тъкан не натрупва мазнините, а ги преработва в енергия. Количеството на тези мазнини е най-голямо при децата, като с течение на годините намалява. При възрастните тези мазнини остават в областите около бъбреците и щитовидната жлеза, под мишниците и раменете и затова отслабвайки  рязко, човек може да изгуби техния топлоизолиращ ефект.

Ще изчезне издържливостта ви: Човек е създаден така, че  да може да натрупва мазнини, които дават възможност в организма да се съхранява енергия като запас при недостиг на храна. Тази енергия е необходима за активния начин на живот, защото тя съдържа два пъти повече енергия, отколкото във

Вътрешните органи остават без защита: Мастната тъкан  създава своеобразна защита на много органи като червата, бъбреците, нервите и съдовете от неблагоприятни външни въздействия и механички травми.

Възникват проблеми със зачеването: Мастната тъкан изработва полови хормони – естроген и лептин Те изпращат сигнал до половата система, че организмът е готов да износи дете. Мастните клетки поглъщат мъжкия хормон тестостерон от кръвта и отделят в нея естроген. Липсата на мастна тъкан намалява шанса за успешна овулация.

Увеличава се рискът от остеопороза. : Мастната тъкан води до натрупване на витамини  A, D, K и E. При силно намаляване на мастните клетки концентрацията на тези витамини рязко спада и намаляването на мастната тъкан води до намаляване на костната тъкан – недостигът на витамин D води до омекване на костите и остеопороза.

Отслабва имунитетът: При спазванетоа на строги диети, които гарантират отслабване по 10 кг на седмица, това се случва доста често. Еднообразното хранете води до недостиг на хранителни вещества в организма, намалява имунитета и  предизвиква появата на анемия.

Може да се стигне до обезводняване: Това се случва най-често  при отслабване с  диуретици. Тогава се нарушава водният баланс, а това  може да предизвика нарушение в работата на бъбреците, а оттам сърдечна и бъбречна недостатъчност.Затова, ако имате да сваляте няколко килограма, най-добре се консултирайте с диетолог. Ако не искате да го направите, отслабвайте бавно, пийте много вода, взимайте витамини, лишете се от  сладките и тестени неща, но яжте месо,пиле и риба, плодове и зеленчуци и най-важното – яжте 5 пъти на ден, но по малко количество. Направете си разтоварващ ден веднъж в седмицата – само на чай и плодове, и лесно ще достигнете до резултати, без да увредите здравето си.

koketna.bg