Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

ЕП очерта своите искания за бъдещото споразумение ЕС-Русия

Във връзка със започващата тази седмица среща на върха ЕС-Русия, политическите групи в Парламента изпратиха ясен сигнал към правителствените лидери: „да“ на по-амбициозна търговия и визово сътрудничество с Русия, но само ако Москва гарантира, че ще подобри спазването на основните човешки права в страната, включително „политически мотивираните съдебни решения“ срещу лидери на опозицията, липсата на медийна свобода, забраната за гей паради или незаконната военна окупация на грузински територии.Имайки предвид взаимозависимостта между ЕС и Русия в икономическо, енергийно и политическо отношение, европейските депутати изразяват надежда, че започващата на 9 юни среща на най-високо равнище в Нижни Новгород ще даде нов импулс на преговорите по споразумението за партньорство, както и по отношение на одобрената през май 2011 г. „пътна карта“ за установяване на безвизов режим между ЕС и Русия. Те се надяват също така, че срещата ще помогне за решаването на последните оставащи въпроси по приемането на Русия в Световната търговска организация, като същевременно според тях трябва да бъдат обсъдени някои чувствителни търговски въпроси, както и проблемите в областта на правата на човека.

Репресии срещу лидери на опозицията, свобода на медиите и на събиране

Членовете на ЕП критикуват „политическата намеса“ и „политически мотивираните съдебни решения“ по делото срещу Михаил Ходорковски, подчертават необходимостта от разследване на арестуването и смъртта на Сергей Магнитски и на други политически затворници, както и на обичайните ограничения спрямо опозиционните партии да се регистрират за участие в избори, като тези за руската Дума през ноември 2011 г.Европейският парламент изразява също така загриженост относно липсата на медийна свобода и ограничаването на свободата на събиране, като например забраната за организиране на гей парад в Москва за шеста поредна година.

Визова политика и конфликта с Грузия

Европейските депутати приветстват обявения през май 2011 г. списък с общи стъпки (пътна карта) за установяването на безвизов режим на пътуване между ЕС и Русия, която трябва да бъде основана на „постепенен подход“ с акцент върху постигнатия практически напредък.

По-нататък ЕП призовава върховния представител по външната политика Катрин Аштън да убеди Русия да спре да издава паспорти на лицата, живеещи в окупираните провинции Южна Осетия и Абхазия. Депутатите отново повтарят своето искане Русия „незабавно да изтегли военните си части от окупираните грузински територии“.

Енергийни въпроси: доставки на природен газ и стрес тестове на атомните централи

Членовете на ЕП подчертават, че „снабдяването с природни ресурси не следва да се използва като политически инструмент“ и изтъкват необходимостта от постигането на „балансирано тристранно решение“ между ЕС, Русия и Украйна във връзка с бъдещите доставки на природен газ за ЕС. Според тях на срещата трябва да се постигне съвместен ангажимент за спазване на най-високи стандарти за ядрена безопасност и за изпълнение на „амбициозни“ стрес тестове на атомните централи (особено за ядрените реактори от чернобилски тип, които все още са в употреба), за да се избегне нова ядрена криза като тази във Фукушима. Предложението за изменение от групата на Зелените, призоваващо за „незабавно затваряне“ на всички ядрени реактори от Чернобилски тип, които са все още в експлоатация, беше отхвърлено със 409 гласа „против“, 180 „за“ и 25 „въздържали се“.

Членство в Световната търговска организация (СТО)

В заключение, депутатите изразяват надежда, че срещата на върха ще помогне да се разрешат последните въпроси, свързани с членството на Русия в СТО, включително настоящата забрана за внос на зеленчуци от ЕС, както и премахването на всички оставащи пречки пред търговията, като например митническия съюз между Русия, Казахстан и Беларус, който доведе до по-високи консолидирани тарифи.

http://www.barometar.net/