Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Обезщетяват на 100% производителите на зеленчуци у нас

Това е най-тежката криза в сектора „зеленчукопроизводство” от създаването на ЕС. Българските зеленчукопроизводители обаче ще бъдат обезщетени 100 %. Това каза на пресконференция министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.Найденов посочи, че след много тежкото и драматично извънредно заседание на министрите на земеделието в ЕС във вторник, ЕК е предложила компенсация в размер на 130 млн. евро, покриващ 30 % от средната цена на 5 вида зеленчуци. Това предложение е предизвикало разгорещени дебати.„Направих силно и остро изказване, защото първоначално тези средства трябваше да бъдат насочени само към организации на производители, а в България само 0,3 % от производителите членуват в такива. Обединихме се с министрите от новите страни-членки на ЕС, че ЕК трябва да изплати тези средства, независимо от членството на зеленчукопроизводителите”, обясни земеделският министър.

В края на вчерашния ден е пристигнало ново решение, което ще се обсъди на 14 юни в Европейската комисия, с което се предлага финансовият пакет да е в размер на 210 млн. евро, като ще бъдат покривани 50 % от средната за европейския съюз цена на следните зеленчуци: домати, краставици, салати, пипер и тиквички.„Първоначално тези зеленчуци трябваше да бъдат обезпечени по референтните цени, а това щеше да ощети България, защото цените, на които изнасяме, са много по-ниски”, каза министърът. Според новото решение, за референтни стойности трябваше да бъдат взети стойностите за месец юни през последните години, а средната цена за краставиците е около 90 ст. Найденов заяви, че производителите на краставици в България ще получат компенсации 100 %, защото техните претенции са били за 45 ст. средна цена.

Загубите за зеленчукопроизводителите в България до онзи ден бяха около 10 милиона лева, но те растат и в момента вече са към 12 милиона лева, заради кризата с Ешерихия коли в Европа.Найденов каза, че един от акцентите на извънредния съвет на земеделските министри от ЕС във вторник е бил решението на Русия да затвори вноса си за зеленчуци от ЕС. Министърът смята, че Европейската комисия трябва да постави много остро този въпрос пред руската страна, защото тя няма право едностранно да затваря пазара си.„Към момента загубите не са големи от това, че Русия е затворила пазара си. Ако тя обаче не промени решението си, ще има български фирми, които ще претърпят загуби”, каза земеделският министър.Той посочи, че от началото на годината за Русия са изнесени 11 тона пресни и охладени домати от България и че износ за краставици няма. „Няма и един ТИР износ”, добави Найденов. За сравнение, за същия период през 2010 г. България е изнесла за Русия 330 тона домати и 55 тона краставици.

Българските зеленчукопроизводители трябва да докажат, че от 26 май до 30 юни са претърпели загуби от нереализирана или унищожена продукция, за да получат компенсациите от европейските средства.Производителите ще трябва да сключат договор с Разплащателната агенция и да докажат претърпените си загуби. „Тези 210 милиона евро са 100 % европейски средства и подлежат на контрол от ОЛАФ, от Сметната палата на ЕС и други институции. Притесненията ни са някой да не се опита да се качи на това влакче и да не се окаже, че имаме продукция, достойна за рекордите на Гинес. Ще има съвместни комисии в ЕС, които да докажат загубите”, заяви Мирослав Найденов.И към този момент няма яснота – какъв е източникът на инфекцията с Ешерихия коли, но се знае какво предизвиква тя. Заразените и смъртните случаи се увеличават и всички европейски министри на земеделието се обединиха около това – да бъде установен възможно най-бързо източникът на инфекцията, допълни министърът.

„Не знам как работят немските, но нашите служби работят много добре. БАБХ контролира абсолютно всички партиди, обект на вътрешновносна търговия или такава от трети страни. Пробите за всички са отрицателни. Краставиците и бобовите кълнове категорично са оневинени за заразата”, заяви Найденов.Той подчерта, че българските зеленчуци са безопасни и че лично той и семейството му ги консумират. „Нека в тежкия момент за българското производство, да подкрепим българските производители, защото без вина, те поемат изключително високи загуби”, призова министърът.Българските зеленчуци са безопасни, категоричен бе той. Найденов каза още, че с депутатите от Комисията по земеделие в парламента са обсъдили и допълнителни мерки, с които секторът да бъде подпомогнат.

http://www.vsekiden.com/