Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Дянков сигурен: Няма нужда от актуализация на бюджета!

Няма опасност от увеличаване на дефицита при ръст на минималната работна заплата и на пенсиите от 1 юли, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.Ресурсът за увеличението на доходите ще дойде от резерва в държавния бюджет, отделен за непредвидени разходи, посочи Дянков.Това по думите му не налага актуализиране на бюджета.Той отказа да коментира с колко и кои пенсии ще бъдат увеличени. Ще говорим за пенсии, когато му дойде времето, заяви той.Дянков бе категоричен, че Министерството на финансите ще се вмести в сегашния държавен бюджет.Финансовият министър се включи в заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на която бяха одобрени промени в Закона за държавния бюджет, предвиждащи вписването на две от мерките от Пакта за финансова стабилност.Те се отнасят до  ограничаването на държавните разходи до 40% от БВП, забраняването и на бюджетен дефицит над 2% от брутния вътрешен продукт.

Втората по-спорна част от  фискалния борд се отнася до промени в конституцията, които изискват за промяна на преките данъци да гласуват поне две трети от всички народни представители, а същият брой депутати да разрешават бюджетен дефицит над 2% от БВП.Те обаче сега не бяха обсъждани.С 16 гласа „за” и без нито един „против“ депутатите от бюджетната комисия започнаха законодателни промени, необходими за въвеждането на финансовия пакт.Приемането на промените премина почти без дебати. Липсваха и основните представители на опозицията в бюджетната комисия – Пламен Орешарски и Румен Овчаров.

Представителите на Синята коалиция подкрепиха мерките от пакта. Депутатите от ДСБ не одобряват единствено мярката,свързана с променянето на преките данъци с квалифицирано мнозинство, а от СДС одобряват изцяло пакта.Любомир Владимиров от „Атака“ каза, че партията настоява при промените в закона за устройството на държавния бюджет да се приеме и премахване на плоския данък и въвеждането на подоходно облагане.Депутатите от „Атака“ гласуваха с „въздържал се“.