Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Левите поискаха мораториум по договора за шистовия газ

Обръщаме се към партиите, обществото и правителството да бъде наложен мораториум върху подписването договора за проучване и добив на шистов газ у нас, настоя днес на брифинг в НС народният представител Георги Божинов от името на ПГ на КБ.Проведен е търг за проучване и добив на шистов газ на територията на страната и ако са верни информациите днес изтича срокът за подписване на договор с американската фирма „Шеврон“, спечелила търга, каза той. От КБ са научили, че работата по проучването ще започне веднага, а страната ни ще получи бонус от 30 млн.долара затова, както вече съобщи министър Трайков. При откриване на шистов газ пък компанията-победител в търга ще получи правото на концесия. В ход са процедури и за още две полета на наша територия, които ще се проучват и евентуално ще се добива шистов газ, посочи Божинов. По този жизненоважен въпрос за България беше отправено питане към министър-председателя Бойко Борисов, но вчера ни уведомиха, че той отлага отговора си за следващата седмица, посочи депутатът. Но проблемът не търпи отлагане, подчерта той.

Мораториумът трябва да е в сила, докато не се проведе представителна независима експертиза с участието на академичния и научен потенциал на България, продължи депутатът. Опасността, според него, е голяма за страната, тъй като едно стародавно геоложко равновесие, върху което е възникнал живот на една четвърт от България, е застрашено. А последствията за екологията, селското стопанство, водите и здравето на хората у нас могат да бъдат катастрофални, акцентира Божинов.Колкото е опасен методът за получаване на шистов газ точно толкова опасен и криещ рискове е и начинът на проучване, обясни депутатът.“ Шистовият газ е от 2000 м. до 4000 м. дълбочина. Той не е в естествени геоложки образования под високо налягане, метанът е в негазова фаза, което се нуждае от разбиване, за да се получат шупли, през които да започне да излиза газа“, уточни Божинов.Този метод на проучване е опасен както за замърсяване на подпочвените води, така и за предизвикване на земетресения, поясни народният представител. В САЩ подобни действия се извършват само на територии, върху които няма живот , т.е. в пустинята и въпреки това по съобщение на Ройтерс на най-малко три места, на които се работи започна разследване на предизвикани замърсявания на подпочвени води, позова се на публични данни Божинов.

Най-страшно е проявлението на този метод в Еквадор, каза той. „Там в резултат на 18 г. съдебен процес държавата е осъдила същата фирма за нанесени екологични щети и щети върху здравето на хората на стойност 8 млрд. 600 млн.долара. На 27 май във Великобритания е преустановена работата по такива дейности, защото английските сеизмолози и геолози предполагат, че поредицата земни трусове в района на проучването са предизвикани от интервенцията за разрушаване на подземните пластове“, отбеляза Божинов.Ситуацията в България е уникална – над шистовия газ, който се предполага, че съществува под повърхността на над една четвърт от територията ни, е разположено най-голямото сладководно подземно тяло на страната, позова се депутатът на консултации с наши водещи специалисти в тази област. Това тяло е в непосредствен обмен и с питейните ни води. Едно замърсяване тук би имало невъзвратими щети за страната, предупреди Божинов. Отделно употребата на вредните химикали , токсичните вещества при третирането и проучването на земните маси не дава никаква гаранция за сигурността и живота в България на сегашните и бъдещи поколения, смята народният представител.Депутатите – социалисти предлагат освен мораториума и широки дискусии по въпроса с участие на независими експерти, както и инициативи по региони в страната. Не може за 30 млн.долара да бъде продадено бъдещето на България, възмущават се те. Те ще призоват и за спешни референдуми по региони.

http://www.bgnes.com/