Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

50 бона за яйцеклетка

50 хиляди лева броят чужденци за бебе в епруветка, алармираха антимафиоти. От няколко месеца трафикантите на хора успешно търгуват оплодени яйцеклетки в Гърция, като взимат два пъти повече пари за тях, отколкото за живо бебе. Това съобщи главен инспектор Светлозар Георгиев от ГДБОП по време на кръгла маса, организирана от сдружение „Фейс ту фейс“.

Според антимафиотите в единия случай жени от ромски произход доброволно дават яйцеклетки, които да бъдат оплодени, а в другия случай се взимат без тяхното знание. В повечето случаи трафикантите принуждават ромките за манипулацията, като им дават кредити, а след това искат огромни лихви. Тъй като жените не могат да платят задълженията си, те се съгласяват да продадат яйцеклетките си. Стотици са бебетата, които всяка година се продават зад граница. Български роми, които работят в Гърция, правят връзка с бездетни семейства и така осъществяват сделките. Майките пък получават не повече от 2-3 хиляди лева за рожбите си, като момчетата се продават за 20 000 евро, а момичетата – за 10 000.

Според Пламен Пеев, началник сектор „Трафик на хора“ в ГДБОП, продажбата на пеленачетата е основно с цел осиновяване от гръцки семейства. Възможно е децата да се купуват и с друга причина, но официална информация за това няма, подчерта Пеев. Експертите изтъкнаха още, че основната причина за този вид престъпления е неграмотността и липсата на помощ към майките от ромски произход. Затова сдружението „Фейс ту фейс“ организира благотворителен концерт и търг на картини. Целта е да бъдат събрани средства за превенция. „Децата са личности, а не стока. Да затворим фабриката за бебета“, призова и председателят на сдружението Магдалина Вълчанова. Тя съобщи, че патрон на кампанията е вътрешният министър Цветан Цветанов. „В кампанията утре вечер ще се включат още Мария Илиева, Деси Тенекеджиева, Софи Маринова, Иван Динев – Устата, Елица Нешевска. Събитието ще започне в 19,30 часа в „Рейбоу Плаза““, съобщи още Вълчанова.

standartnews.com