Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Граждани изпратиха писмо до президента, премиера и Цецка Цачева за шистовия газ

ОТКРИТО ПИСМО ОТ ГРУПА ГРАЖДАНИ

ДО

Г-Н ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ, ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТНОСНО: Подписан договор от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма на Република България за проучване и добив на шистов газ на територията на страната.

Отправяме това писмо до Вас, като олицетворяващи трите най-важни държавни институции. Ние сме обикновени граждани, които се тревожим за националния интерес и екологията на България. Не сме специалисти по извличане на природен газ. Ние просто сме информирани хора с активна гражданска позиция, които изпитват тревога, когато четат анализи, публикувани в Интернет, относно последиците за природата от добива на шистов газ. Ние общуваме помежду си в Онлайн Парламент (www.on-parliament.com). Всеки от нас има различна професия и различни политически възгледи. В момента, обаче, повече се безпокоим за националния интерес на страната.

Наскоро публично бе обявено, че Министерство на икономиката, енергетиката и туризма е подписало договор за проучване и добив на газ от шисти, намиращи се в земните недра на територията на страната. Сондажите ще се извършват в Североизточна България. По-конкретното, това засяга най-плодородната почва на България – житницата Златна Добруджа.

Ние искрено вярваме в търсенето на нови възможности за развитието икономиката на страната. Но също смятаме, че това не трябва да става “на всяка цена”. Без да навлизаме в излишни подробности, засягащи технологията за извличане на шистов газ от почвата, искаме да отбележим някои факти. Добивът на такъв вид газ изисква милиони литри вода, смесена с различни химикали, които разтварят шистовите скални образувания за да се освободи газта намираща се в естествени “резервоари” под земята. Водата и химикалите се впръскват под огромно налягане. Всичко това може да доведе до замърсяване на почвата и питейната вода, както и да предизвика природни бедствия като земетресения и свлачища.

Тази технология не е тайна за никого по света. Последиците за природата от нея също са доказани от редица световни учени. Обикновено, добивът на шистов газ се извършва в пустинни райони, а не в близост до населени места. В някои страни извличането на газ от шисти е забранен.Ние не искаме да даваме оценка на решението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, дали то е добро или вредно за страната. Смятаме, че това трябва да го направите Вие – президентът, премиерът и председателят на Народното събрание, като ангажирате най-добрите експерти, с които работите и вземете становище по него. Вероятно решението може да се окаже и полезно, но преди то да стане факт и Министерски съвет да одобри окончателно въпросният договор, ние смятаме, че то трябва да се подложи на широка експертна оценка и не на последно място на обществена дискусия.

За да Ви помогнем в разбирането на проблема, искаме да Ви запознаем с въпросите, на които ние не намираме отговор:

–         Защо такова важно решение беше взето без широка обществена дискусия, преди да се обяви конкурс за проучване и добив на шистов газ и да се подпише договор ?

–         Защо не са направени предварително проучване и оценка за въздействието върху околната среда от такъв тип извличане на природен газ, конкретно за Североизточна България ?

–         На базата на какъв анализ се твърди, че в страната има залежи на шистов газ, който може да задоволи потреблението у нас за 300 години напред ?

–         Направен ли е разчет какво количество вода ще е необходима всяка година, за да се задоволят нуждите на добива на шистов газ и може ли да си го позвали страната, рентабилно ли е от тази гледна точка ?

–         Какви и кои водни източници ще бъдат използвани ?

–         Защо сключеният договор не е изцяло публичен ?

–         На каква цена ще се продава извличаната газ на българските крайни потребители ? (Редно е да бъдат договорени преференциални цени за нуждите на страната, не като абсолютни суми, а като процентна отстъпка от средните цени на шистовия газ на световните пазари).

С това писмо искаме да Ви призовем да вземете отношение по възникналия казус и искрено се надяваме, че ще провокираме Вашето публично становище !

С уважение,

Онлайн Парламент (www.on-parliament.com)

Иво Марков – администратор

Диньо Господинов – администратор

и множеството регистрирани потребители на сайта.

http://www.barometar.net/