Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Потвърдиха ареста на разследван за участие в престъпна група, произвеждала и пласирала фалшиви евро, долари и лева

Варненският окръжен съд не намери никакво основание да измени в по-лека мярката за неотклонение на Валентин Василев, разследван заедно с други три лица за участие в престъпна група, създадена да произвежда и да пласира фалшиви евро, долари и лева. Съдът остави без уважение молбата на защитата на 40 годишния шуменец и потвърди ареста му.      Василев бе задържан под стража на 21 април тази година заедно с двама свои съграждани – Владимир Николов(38год.) и Томи Хорозов(42год).В ареста тогава попадна и Петър Лалев(42год.), също шуменец, но живее постоянно във Варна. Четиримата мъже са привлечени като обвиняеми за участие в престъпна група, действала на територията на три района – в Шумен, Варна и Нови Пазар, създадена да организира производството и да пласира неистински парични знаци.             Само седмица преди изтичане на двумесечния срок, определен за разследване, защитата на Василев поиска по-лека мярка за неотклонение заради твърдяната от тях липса на категорични доказателства за връзките на Валентин с другите обвиняеми по досъдебното производство.

За първата съдебна инстанция обаче е безспорно установено, че спрямо  Василев има възведени три обвинения за умишлени престъпления –  участие в престъпна група, създадена да произвежда и да пласира фалшиви евро, долари и лева, както и за незаконно притежание на оръжие (пушка помпа „Маверик“) и боеприпаси. Събраните в хода на разследването доказателства и към настоящия момент обосновават предположението, че шуменецът е част от престъпното сдружения. Още при полицейската акция бяха иззети множество доказателства, материали, вещи, техника, печатни машини, фалшиви пари, а от дома на Василев в с.Стан и старинни монети. Последните ще бъдат обект на друга проверка, която вече е възложена на Шуменска окръжна прокуратура.

Пресслужбата на съда припомня, че на 19 април тази година при съвместна акция на Областните дирекции на полицията във Варна, Шумен и на ГД БОП, в два имота в Шумен и региона бяха открити и иззети две офсетови печатарски машини, служили за изготвянето на фалшиви пари. Групата била наблюдавана от няколко месеца. Според разследващите дейността й била организирана и ръководена от Варна, като извършвала дейността си на територията на морската столица, в Шумен и в Нови пазар. Тогава органите на реда открили и иззели компютърна конфигурация от 4 компютъра и печатащи устройства за предпечатна подготовка на фалшивите пари. Едната печатница била разкрита на ул. „Теча“ в Шумен и край нея бил задържан Владимир. Иззети били плаки за производство на банкноти от 100 евро, огромно количество полуфабрикати на фалшиви пари с различен номинал. При последващи действия на полицията на друг адрес в Шумен, в гаража на Томи била разкрита втората офсетова машина, както и багрила, субстанции, листи с отпечатани фрагменти, компютърна техника и други вещи, предназначени за печатане на документи и на неистински парични знаци. От дома на Василев в с.Стан иззели банкноти с номинал 100 долара.

Към аргументите за потвърждаване на постоянния арест, днес ВОС добави високата степен на обществена опасност, с която законът квалифицира престъплението производство и разпространение на фалшиви парични знаци, както и актуалната и към днешна дата опасност ако е на свобода Валентин Василев да се опита да избегне наказателно преследване или да извърши друго престъпно деяние. Предстоят множество други процесуално следствени действия, очакват се и резултатите от назначените по делото различни експертизи.          Ако обвиняемият обжалва днешното определение на ВОС, ще се яви пред Варненския апелативен съд на 21 юни от 10,00 часа.

http://www.barometar.net/