Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

И пломбите поскъпват, най-евтините стават 30 лева

Цените на пломбите ще поскъпнат. Увеличението им е заради цените на суровините, от които те ще се произвеждат. Това заяви бившият председател на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.Според прогнозата му цената на най-евтината пломба от амалгама, в която се съдържат 67% сребро, ще скочи с цели 200 процента. Друга съставка е живакът, чийто добив се забранява от 2013 година. Занапред той ще се добива само чрез рециклиране, а този процес ще оскъпи пломбата допълнително. Д-р Шарков не се ангажира откога точно ще се увеличат цените на зъболекарските услуги и с по колко всяка от тях. Най-евтината пломба към момента струва 30 лева.

Зъболекарите у нас нямат работа, тъй като българите масово ходят на стоматолог само когато имат зъбобол, съобщиха от Българския зъболекарски съюз.700 дентални лекари, както се наричат още, са напуснали страната ни и са потърсили препитание в чужбина през последните три и половина години. По изчисления на съсловната организация парите за дентална медицина, които плаща Националната здравноосигурителна каса, са намалели от 9 на 4 процента от общия й бюджет за последните години.От съюза обявиха, че ще се борят през следващата година да се увеличат заплащаните от касата дентални дейности за възрастни, без да се накърняват достигнатите досега пакети за децата.

У нас един дентален лекар се пада на 900 души население, за разлика от Европа, където това съотношение е 1: 1200. Световната здравна организация препоръчва то да бъде 1:2000. В същото време не само възрастните у нас, но и децата, и юношите са с най-много развалени и неподдържани зъби. 25% от младежите до 18 години в страната са с поне един изваден зъб. За да се спре обеззъбяването на нацията, от 2010 г. стартира национална програма за профилактика на оралните заболявания сред децата и младежите, ненавършили пълнолетие. Програмата предвижда безплатното поставяне на сплав върху зъбите на 6-годишните, която спира кариесите.

Monitor.bg