Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Капаните и ползите от фрийлансър-ската работа

През последните няколко години работата „по Интернет“ стана особено популярна. Това изглежда доста удобно: не е необходимо сутрин да ставаш рано и да бързаш за работа. Не ти се налага и да понасяш неприятните си колеги. За младите майки това е една прекрасна възможност за съчетаване на работата с гледането на дете.
Всеки сам си избира работата в зависимост от своя вкус и само тази поръчка, която го интересува. Не се чуват виковете на кресливия началник, нито всекидневните препирни, които постоянно ви застрашават с уволнение. С други думи, вие ставате “волна птица”. Но не всичко е толкова просто, предупреждават хората с опит.

Самите т.нар. фрийлансъри смятат, че работейки по Интернет трябва да се спазват определени правила за безопасност, които да гарантират получаването на работната заплата. Новите или просто желаещите да работят в комфортни домашни условия, често не подозират за това, че тази работа има някои специфични черти, които не са подходящи за всеки човек. Затова преди да се насочите към този вид работа, запознайте се със следните съвети относно:

– Паричната страна на нещата.

1. Предплащане.
Предплащането е норма за повечето хора, които работят по Интернет. Опитните фрилансери знаят, че не трябва да се доверяваш на първия попаднал ви човек, особено ако няма никаква гаранция за заплащането на вашия труд. Размерът на предплатата можете да определите и самите вие, но обикновено това е 50% от стойността на поръчката.

2. Вместо предплата можете да използвате друг интересен метод.
Ако поръчката представлява материал, който може да се раздели на няколко части, вие можете да изпратите само една от тези части. Например част от определен текст. А ако правите дизайн на сайт, вие можете така да преобразувате готовия макет, че той да не може да се използва пълноценно, а само да се разбира вашия замисъл. Ако клиентът е доволен, той заплаща работата, а след това получава целия макет.

3. Уговаряйте всички подробности.
Т.е. цената на поръчката, причините , поради които клиентът няма да приеме вашата работа и т.н. Само тогава ще можете да бъдете спокойни, че няма да възникнат никакви недоразумения.

– Психологическата страна на нещата.

1. Вие вече сте получили поръчката. Какво може да ви попречи да я изпълните? Практически всичко: от баналния мързел до спешни семейни дела. Оказва се, че работата на фрисансера е подходяща за хората със силна воля и добра организация, които могат да се мотивират за нейното изпълняване. Намирайки се в дома си човек се отпуска и губи добрата си форма. Ето защо вие трябва да си направите график за деня и по-често да си напомняте за определените срокове. Не забравяйте да убедите семейството си, че работният ви ден е същият както преди, въпреки че си стоите у дома. Нека те да си представят, че ви няма и да не ви разсейват докато работите.

2. Съществува и опасност да се появи страх, че няма да има какво да работите. Този психологичен проблем е напълно обоснован, защото никой не може да ви гарантира, че и утре вие ще имате нови поръчки. Но въпреки всичко това, не трябва да изпадате в паника. Фрилансерите се ценят, защото те работят качествено, а получават по-малко пари, отколкото специалистите, които се занимават със същата работа във фирмите. Фирмата трябва да плати на всичките си работници, а вие само на себе си. Затова трябва да не подценявате, но и да не преувеличавате важността на вашата работа. Сравнявайте цените на фирмите и в съответствие с тях регулирайте вашите. Доволните клиенти ще ви потърсят отново. Грижете се за добрата си репутация и изпълнявайте работата си качествено и в уговорения срок. Друг вариант за избягване на този страх е през деня да работите в някаква фирма, а само вечер да се занимавате с работа по Интернет.

3. Много хора смятат, че работейки у дома си те ще се освободят от данъците. Няма нищо подобно. Повечето опитни фрилансери се регистрират като предприемачи. Всичко е законно и освен това те си осигуряват и пенсионен фонд.

tia.bg/