Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Голяма грешка стана със заплатите, тюхка се Дянков

Голяма грешка. Не е нужно да се говори, преди да станат нещата факт. Така финансовият министър Симеон Дянков коментира „попарените надежди“ за увеличението на пенсиите и ситуацията около вдигането на минималната работната заплата.Припомняме, преди дни министърът заяви, че увеличението на пенсиите и минималната работна заплата няма да влезе в сила от 1 юли.Темата за пенсиите и заплатите постави двамата министри – социалният и финансовият, на двата полюса. Тотю Младенов заяви, че от 1 юли ще има увеличение на пенсиите и заплатите. В последните месеци той настоява за ръст на минималното възнаграждение от 30 лева, като по този начин то ще достигне 270 лв. В същото време обаче Симеон Дянков е скептик за подобно увеличение и дори наскоро изиска Младенов да намери пари, ако иска реализиране на идеята си за минималните доходи.Младенов поиска диференцирани добавки за пенсиите, Дянков пък „склони“ да даде на всички пенсионери по равно.

По-добре да направим работата и после да я обявим, продължи финансовият министър, на Тотю Младенов май много му се искаше да стане и затова непрекъснато говореше за това.Финансистът поясни, че неговото ведомство е направило необходимите сметки, след което станало ясно, че държавата има възможност да вдигне минималната работна заплата от 240 на 270 лева. „Но и там нещата няма да станат от 1 юли, тъй като има технологично време – трябва да мине през обсъждане на Тристранката“, заяви той пред БНТ.По думите му може да се получат разминавания, тъй като част от работодателите искат това увеличение да стане от следващата година. „Затова работодателите трябва да се убеждават“, категоричен бе финансовият министър.Той отхвърли твърденията, че сивата икономика ще посивее още повече след промените. По думите му всички страни ще спечелят, но трябва да се изчака да мине срещата с тристранния съвет и тогава ще може да каже повече по въпроса.Като резултат от увеличението на минималното възнаграждение Дянков „отчете“ не толкова ръст в потреблението, колкото увеличаване на възможностите на по-социално слабите хора.Искаме да направим сега нещо, има стъпки да прогресираме, категоричен бе той.

По сметките му най-голяма „печалба“ от тази промяна ще има в областите Русе и Стара Загора, където голяма част от заетите са на минимална работна заплата и ще получават повече пари за прослужено време.

Според него в държавния сектор, главно в общините, има около 25-30 000 души, които в момента са на минимална работна заплата. „Тук бързам да кажа, че те не получават задължително само 240 лв. Те получават 240 плюс клас, някои от тях получават 270, 280, 290 лева. Като се вдигне минималната работна заплата от 240 на 270, голямата част пак няма да получават 270, а ще получават 300, 310 и т.н., за прослужено време,“ поясни той.Смятам, че като цяло държавата ще спечели, но искам да минем през всички етапи. По принцип е смислена идея, но пак трябва да се чуе Тристранката, подчерта Симеон Дянков.Относно пенсиите той апелира за още ден-два, за да „свършим с първоначалния анализ, който ще бъде представен на кабинета и после – на Тристранката.“По думите му фокусът е поставен върху най-бедните пенсионери.“ Със сигурност ще има увеличение на вдовишките пенсии, като нашият стремеж е от сегашните 20% да се стигне до 40%, която вдовците получават от пенсията на починалия съпруг или съпруга. Но пак е нужно решението на Тристранката“, допълни министърът.

„За радост не президентът определя социалната политика. Не можем да си измисляме нови начини и нови мотиви как да променяме пенсиите,“ заяви финансист номер едно по повод изказването на президента Георги Първанов, че не размерът на пенсията, а доходите и имуществото, с които разполагат пенсионерите, трябва да определят размера на подпомагането.„Това е чиста дискриминация“, отсече Дянков.Той допълни, че се подготвят четири варианта за промяна с пенсиите: „Единият е за вдовишките пенсии, но останалите ще разберете впоследствие.“Министърът се е подготвил и с план за действие, ако получи сериозна съпротива на синдикатите по този въпрос: „Ще се убеждаваме, че ние сме минали 2 трудни години заради това, което наследихме и ще им покажем как сега можем да започнем нещо и ще го продължим в следващите години.“Във връзка с осигуряването на пари за увеличение на пенсиите Дянков посочи, че това няма как да стане чрез парите от приватизация, тъй като тези пари постъпват в „Сребърния фонд“ и отиват за пенсии след 2018 година.

Той обаче потвърди, че има внесено от депутати предложение за промяна в закона за приватизации и следприватизационен контрол, като целта е 4-5 фирми да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация.По отношение на вота на недоверие на тема социално-икономическата ситуация в страната Дянков коментира: „Просто ще им покажа фактите. Доста по-добре ли работим и вече имаме резултати на макрониво. Според данни на Евростат за последното тримесечие ние сме 7-ми по растеж в Европа.“Министърът изрази задоволство от успешната административна реформа, тази в митниците и данъчното.„Инфлацията също е овладяна и не стои на дневен ред. Разбирам, че опозицията трябва да е актуална и трябва да прави нещо, но ние си имаме своите резултати“, подчерта още той.Вчерашните рокади в НАП-София Симеон Дянков „оправда“ със свои забележки относно контрола и протекцията на определени лица на местно ниво. За шефа на приходната агенция стана ясно, че има два месеца да отстрани нередностите. В противен случай той и неговите заместници също ще бъдат отстранени.

News.bg