Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

FT: Еврозоната трябва да кредитира Гърция с още 20 млрд. евро

План на германското правителство за преструктуриране на държавните дългове на Гърция би могъл да принуди страните от еврозоната да предоставят още 20 млрд. евро кредити на закъсалата държава, съобщава Financial Times.Информацията идва от документ, разпространен в Европейската комисия и попаднал при изданието.В него се казва, че допълнителните средства са необходими за рекапитализиране на гръцките банки в случай, че се приеме предложението за удължаване на матуритета на част от гръцките правителствени облигации. Подобен ход би бил определен от рейтинговите агенции като „контролиран фалит”.В случай, че Европейската централна банка спре да приема гръцки държани ценни книжа като обезпечение при отпускането на кредити, то ще има необходимост от замяна на обезпечения в размер на 70 млрд. евро, се казва в публикацията на вестника.Тази замяна трябва да стане с облигации, притежаващи по-дълъг матуритет от тези, които към момента са предоставени на ЕЦБ като обезпечение.

Противниците на тези планове, сред които са ръководителите на централните банки в Европа, предупреждават, че плановете на Германия крият опасности.”Ако въпреки всичко се опитаме да преструктурираме дълговете и провокираме риск от банкрут, тогава ще трябва да финансираме цялата гръцка икономика”, предупреждава Кристиян Ноайе, ръководител на френската централна банка.Вчера пък считаният за бъдещ президент на ЕЦБ Марио Драги заяви, че разходите при подобен план надвишават ползите. Това се случи след заседанието на финансовите и икономическите министри на страните от еврозоната, които обсъждаха варианти за действие по отношение на дълговата криза в Гърция.В рамките на еврозоната се обсъждат три основни сценария за действие спрямо Гърция.

Най-драстичният от тях е обявяването на „доброволна замяна на дълговете”, което ще включва удължаване на матуритетите на вече съществуващите облигации. Предложението на Германия е това да стане чрез удължаване на матуритетите със седем години.Ако подобен ход е успешен, това би трябвало да „елиминира практически всякаква нужда от кредитиране на Гърция” от страна на еврозоната през следващите пет и половина години извън вече договорените рамки.Подобен план обаче би поставил под огромни рискове цялата финансова система на Гърция.Вторият и третият вариант предвиждат доброволно избирателно удължаване на срока на облигациите. При тях съществува по-нисък риск от ново понижаване на кредитния рейтинг на страната. В тяхна подкрепа са се обявили Франция и ЕЦБ.В единия от тези два сценария вероятно гръцкото правителство ще удължи срока на някои облигации, а при другия ще има така нареченото „неформално” удължаване на матуритети чрез замяна на съществуващи облигации.

http://www.investor.bg/