Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Информационна кампания „ Управление на енергийната ефективност” се провежда във Варна

Да се предостави информация  за начините и възможностите за саниране на жилищните, общинските и държавните сгради е целта на семинара, който се провежда във Варна – каза преди откриването му изпълнителният директор на Агенция за енергийна ефективност/АЕЕ/, Кольо Колев. АЕЕ продължава информационната кампания „Управление на енергийната ефективност” в шестте района за икономическо планиране. Домакин е областна администрация Варна. Съгласно закона за етажната собственост, гражданите трябва да създадат сдружения , за да могат да кандидатстват успешно за финансиране от съответните финансови източници – каза Колев.  Това е необходимо да бъде изпълнено, за да може да се осъществи обследване на цялата сграда,  защото кандидатстването става след налично обследване за енергийна ефективност. Мерките са изолация на сградата, подмяна на дограмата, подмяна на отоплителната инсталация, изолация на покрив и под и т. н. Размерът на финансиране зависи от цифрата, която е определена в обследването за енергийна ефективност. Ако гражданите се обединят и подадат документи по съответния ред, те могат да получат до 55 % от сумата за саниране.
Акцентът на семинара във Варна е върху индивидуалните цели за енергийни спестявания на задължените лица в Югоизточен и в Североизточен район за планиране. Експертите от АЕЕ ще представят информация за управлението на енергийната ефективност в сгради и промишлени системи, контролните функции на АЕЕ при обследвания за енергийната ефективност, както и възможните финансови инструменти, като ЕСКО договори  и др.

Областният управител Данчо Симеонов, както и представители на местната администрация, бизнеса и неправителствения сектор от Югоизточен и Североизточен район за планиране дискутираха политиките за намаляване на енергийното потребление, изпълнението на  националните цели за енергийна ефективност и задълженията на страната като член на ЕС. От началото на годината кампанията „Управление на енергийната ефективност” премина през Пловдив, Русе и Плевен.

България има определена цел за постигане на енергийни спестявания, която е дефинирана в Първия национален план за действие по енергийна ефективност, разработен в изпълнение на Директива 2006/32/ на ЕК – каза областният управител Данчо Симеонов. Индикативната национална цел за енергийно спестяване от 2008 г. до 2016 г. е в размер не по-малко от 9 % от крайното енергийно потребление за 9 години. Това означава, че страната ни трябва осигури годишно спестяване на горива и енергии на обща стойност 7 291 GWh допълни изпълнителният директор на АЕЕ Кольо Колев.За да изпълним тази цел до 2016 г., страната ни има ангажимент да доказва изпълнението на 1% енергийни спестявания годишно, което представлява 810 GWh/год. Изпълнението на тези цели са разпределени като индивидуални цели на задължените по Закон за енергийната ефективност лица – търговци на енергия, собственици на сгради с разгърната застроена площ 1 000 кв. м. и на собственици на промишлени системи с годишно потребление над 3 000 MWh/г.

Ели Маринова

http://www.barometar.net/