Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Италия е новата „входна врата“ за нелегалните имигранти в ЕС

Италия измести Гърция като главна „входна врата“ за нелегалните имигранти в Европейския съюз през първото тримесечие на годината, предаде Ройтерс, като се позова на агенцията на ЕС за граничен контрол Фронтекс.В Италия имаше наплив на емигранти от Северна Африка, която бе обхваната от продемократични протести и размирици.

Над 22 хиляди души са били задържани между януари и март при опит за незаконно влизане в Италия, главно на остров Лампедуза, при общо 33 хиляди случая на нелегално проникване в целия Европейския съюз.При това по-малко от 150 души са били задържани през същия период на миналата година в Италия за същото нарушение. За сравнение, около 7200 души са били арестувани през първото тримесечие на годината при опит за незаконно влизане в Гърция.

Техният брой през същия период на миналата година е бил 13 хиляди. 9 на всеки 10 незаконни влизания в ЕС през 2010 г. са станали през Гърция.Гърция бе през последните години главна „входна врата“ за нелегалните имигранти в Европейския съюз.Основни причини за това бяха затягането на сигурността по границите на Испания и Италия и сключването на споразумения със страни „отправни пунктове“, като това между Италия и Либия.

expert.bg