Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

16 юни – ден на национален траур за загиналите на магистрала „Тракия“

16 юни ще е ден на национален траур за жертвите на тежката катастрофа на магистрала „Тракия“ тази нощ, реши на заседанието си Министерският съвет.При катастрофата загинаха 8 души, 9 ранени са в болница в Пловдив, един от които с опасност за живота.От Университетска болница „Св. Георги“ съобщиха, че за лечение са приети:

– в клиниката по ортопедия и травматология  са: Жулиета Панева на 41 г. от Бургас , Иван Тасев на 33 г. също от Бургас и Лиляна Рангелова на 46 г. от София

– в гръдно-коремна хирургия за лечение е настанена Мая Малетова на 44 г. от София, работеща в Бургас

– в лицево-челюстана хирургия, като към момента е в операционна, с травми по главата, е Сашо Стоев на 55 г. от Бургас

– в неврохирургия е Милена Димитрова на 21 г. от Бургас, а в КАРИТ е 46-годишната Албена Самуилова.

В клиниката е прието само едно дете на 5 г. – Стамен Рангелов, роден в Монреал (Канада), който обаче е изписан и взет от баща си, пътувал също в автобуса.Стамен е бил добре физически, но в шок, тъй като в трагедията са загинали майка му и 14-годишната му сестричка.Общо в Университетската болница са приети 22-ма от пострадалите в катастрофата на възраст между 18 и 52 г., като повечето са млади хора. Двама са починали веднага след постъпване, а останалите са прегледани и насочени за лечение или изписани за вкъщи.Всички пострадали при инцидента и настанени в университетската болница са в добро общо състояние и са стабилизирани, съобщи ранния следобед изпълнителният директор на Университетска болница „Св. Георги“ доц. Карен Джамбазов.Само 46-годишната пациентка е в тежко състояние с тежка черепно-мозъчна травма, посочи той.Организацията по транспортирането и настаняването на пациентите в болница е осъществена перфектно, за минимално време, коментира ген. Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия (ВМА).

Премиерът Бойко Борисов е наредил на ген. Тонев да се задейства планът за действие при кризисни ситуации с големи катастрофи. В координация с доц. Карен Джамбазов и министъра на здравеопазването, са предоставени неограничени количества кръв, кръвни продукти и консумативи, необходими за лечението на деветимата, останали в болницата в Пловдив.

„Все пак – след всяка такава катастрофа се очакват и усложнения, затова премиерът нареди, ако е необходимо, да се използват хеликоптерите в поделението Крумово до Пловдив”, каза ген. Тонев.Шофьорът е задържан за 24 часа,срещу него е образувано досъдебно производство по член 343, ал. 4 от наказателния кодекс – за причиняване на престъпление по непредпазливост чрез превишаване на правилата за движение, при което е настъпила смърт на повече от един човек, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов на пресконференция.До края на работния ден наблюдаващият прокурор ще прецени дали бъде повдигнато обвинение на 43-годишния шофьор.Прокуратурата е възложила техническа експертиза на превозното средство. Възложени са и съдебно-медицински експертизи на пострадалите.Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че според първоначалната информация има счупена греда на автобуса, установен е и 15 см напречен разрез на задната дясна гума.По-рано бе съобщено, че се работи по три версии за причините за катастрофата – отклонение на вниманието или заспиване на шофьора, спукана гума или техническа неизправност на автобуса.Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” е започнала пълно разследване на лиценза на фирмата-превозвач, техническата изправност на автобуса и фирмата, извършила техническия преглед. Разследването е по разпореждане на транспортния министър.Автобусът, с рег. № А8534АН марка „Мерцедес 0303“, е извършвал обществен превоз на пътници по автобусна линия София – Бургас.Той е собственост на фирма „Бургас Тур 90“ ЕООД – Бургас, но е бил преотдаден за ползване на фирма превозвач „Ентуртранс“ ЕООД – Бургас, която има лиценз за извършването на вътрешни превози на пътници, валиден до 2015 г.Фирмата е в процедура по несъстоятелност от февруари 2011 г., която не е завършила.

Автобусът е произведен 1989 г и е преминал за последно технически преглед на 8 март 2011 г. в пункт за годишни технически прегледи „Авто Пако“ ООД.

По данни от тахографската шайба автобусът се е движел с позволените 100 км/ч.

В автобуса е имало двама водачи, както е по изискване. Водачът, който е управлявал превозното средство, е преминал психологическо изследване на 3 май 2011 г.“За съжаление обаче той е на 23 години и е стар. Така че ние много детайлно ще анализираме, дори и законови промени, които да спрат това безумие, което се случва по пътищата“, каза министър Ивайло Московски.“Спях и, когато се събудих, всичко беше в огън,бягахме много, защото всичко гореше“, разказа за Би Ти Ви Милена Ганчева от Бургас. Тя си спомня, че се е спасила благодарение на това, че се е държала за тапицерията на седлаката.Автобусът се е запалил преди да се преобърне,разказа 33-годишният Иван Тишев от Бургас, който е пътувал в автобуса, цитиран от Агенция „Фокус“. Тишев е настанен в Ортопедията на Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив с травми по ръцете.Той разказа, че двама от пътниците – младежи, са оказвали първа помощ на пострадалите.

На мястото са спрели и преминаващи по магистралата коли и пътуващите в тях също са оказвали първа помощ на пострадалите.По-късно пристигнали екипи на пожарната, които са срязали вратите и прозорците на автобуса, тъй като повечето от пътниците са били затиснати и не са могли да излязат.Повечето от пътниците по време на инцидента са били заспали. Имало е паника след катастрофата.Трябва да сме гадатели, за да кажем какво точно се е случило,коментира в отговор на въпрос на журналисти ръководителят на фирма „Бургас тур 90″ Николай Точев, който е бивш началник на Автомобилна администрация – Бургас.“Имаме информация, че е бил автобусът във сервиза, че предишните дни е бил спиран за сервиз. Нямам информация, че автобусът е имал технически неизправности и той ми е подаден като годен да пътува“, каза Точев.Той каза още, че във фирмата нямат информация за имената на пътниците в автобуса, тъй като билетите не са поименни. Автобусът е имал сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, която покрива отговорността на водача за нанесените на трети лица вреди съгласно действащото законодателство, съобщиха от Застрахователна компания „Лев Инс“ АД.Имаме готовност да изплатим в пълен размер обезщетения за настъпилите вреди на всички пострадали лица, заявиха от компанията.

vesti.bg