Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Един от сателитите на Galileo ще носи българското име Наталия

Деветгодишното българче Наталия стана кръстник на един сателитите на европейската сателитно-навигационна мрежа Galileo. Момичето спечели конкурс за детска рисунка и така на 20 октомври сателит с нейното име ще полети в Космоса.Инициативата на ЕС предвижда спътниците в мрежата да носят имената на деца от общността. Изборът става чрез конкурс за детска рисунка и националният победител дава своето име на сателита.Конкурсът се провежда по азбучен ред на държавите, членуващи в ЕС. Първите два кръга се проведоха в България и Белгия в периода от 10 април до 31 май. В състезанието имаха право да участват всички деца на възраст между 9 и 11 години.

Тричленно жури, в състав радио и телевизионния водещ Ники Кънчев, Цветелина Бонова – ПР на УНИЦЕФ във България и космонавта Александър Александров, избраха рисунката на малката Наталия. Критерият за подбор беше адекватност с темата „Космос и аеронавтика“, допълват от ЕК.

Мрежата на Galileo ще бъде съставена от 30 сателита. Тяхното изстрелване започва поетапно – пилотните два ще бъдат в открития Космос в края на октомври.В останалите 25 държави-членки конкурсът ще започне на 1 септември и ще приключи на 15 ноември. Регламентът остава същия.Сателитната мрежа на Европа Galileo ще конкурира американската GPS. Според експертите обаче тя ще има по-голяма разделителна способност от американската.

inews.bg