Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Несебър с модерен Аквариум

Аквариум по най-модерните технологии и изисквания в света ще краси Несебър. Съоръжението ще бъде разположено в близост до морето, на няколко етажа и ще бъде уникално не само за страната, но и за целия полуостров. Идеята за изграждането му е на кмета на общината Николай Димитров. Аквариумът ще разкрива пред посетители и туристи загадъчния живот в Черно море. Той ще бъде една от забележителните атракции по крайбрежието ни и ще привлича все повече посетители в Несебър.

Разположената хоризонтално и вертикално, експозиция ще разкрива пред погледа на посетителите морски обитатели в естествената им среда, ще дава пълна представа за флората, фауната и специфичните особености на подводния свят. Аквариумът ще е част от общински комплекс, в който ще се създаде и помещава Черноморски център за екологично образование и култура. По този начин бъдещото съоръжение ще има не само голяма атрактивна, но и образователна роля. Така Несебър ще се превърне в център на бизнеса с морско оборудване, ще подпомогне развитието на сътрудничеството между черноморските общини и държави, ще изведе България на лидерски позиции в морския бизнес.Идеята на Николай Димитров е Аквариумът да бъде изграден върху общински терен с площ 11 000 квадратни метра в новия град. Преди три години теренът бе предложен на „Феста холдинг” АД в замяна на 23 дка земя на древния полуостров, където дружеството искаше да строи Делфинариум. Тъй като замяната не се състоя, това е възможността, вместо Делфинариум, в Несебър да има Аквариум. Общинската администрация е с амбицията да изгради модерният Аквариум предимно с привлечени средства от международни проекти и програми.Кметът Николай Димитров вече е направил първите стъпки – успял е да привлече вниманието на експерти от световната морска екологична и научна организация – EUCC – Coastal and Marine Union, които са готови да включат община Несебър като партньор по техния проект WeBSiCo. Организацията има над 2700 членове в 40 страни от света. Това прави възможно осъществяването на смелата идея, защото ще осигури ресурс и институционална подкрепа за реализацията на проекта.

Предвижда се, холандски специалисти да проучат пътищата, по които Несебър да стане вторият, след Варна, град по българското Черноморие, привличащ гости не само с плажове и старини, а и с възможността да бъдат атрактивно запознати с екзотичното богатство на черноморската ни флора и фауна.Неотдавна по покана на г-н Василе Гуду, префект на област Тулча, Румъния, кметът Димитров посети изградения по същия начин румънски аквариум. За да реализира проекта си, администрацията на Тулча е осигурила финансиране предимно по програмата за международно сътрудничество на пограничните райони. В края на лятото, делегация от общински експерти от Несебър ще посети Тулча, за да се запознае с техническите детайли по изграждането на техния аквариум.Несебър е включен като пилотна община и в проект на единствения създаден в България до момента клъстер в сектора на морската индустрия – „Морски клъстер България”. В рамките на проекта, на територията на общината, се планира ежегодно провеждане на „Морски празници”, с представяне на национални и международни морски фирми, парад на платната, изложение на всички видове морски спортове, морско специализирано оборудване и др.Идеята за изграждането на един от най-модерните морски аквариуми в Европа несъмнено ще бъде нова придобивка и гордост не само от регионално, но и от национално значение.

http://www.barometar.net/