Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Зам.-министър Димитров: Няма да се закриват млечни ферми, в които се правят инвестиции

Всички фермери, които са започнали проекти за модернизация, независимо от това дали със средства по Програмата за развитие на селските райони, банков кредит или чрез собствени средства, ще могат да продължат да работят, обяви заместник – министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров пред участниците в Национална конференция по ПРСР в столичния хотел „Шератон”. В близките три месеца Министерството на земеделието и храните съвместно с Българската агенция за безопасност на храните ще извършат нов преглед на животновъдните обекти у нас, обяви зам.-министър Димитров. Целта е да се установи колко от попадащите в т.нар. „трета група” млечни ферми са спазили предписанията на ветеринарните лекари и в кои от тях са започнали инвестиции.

Зам.-министър Димитров обясни, че около 52% от произвежданото мляко у нас отговаря на изискванията. Фермите, които отговарят на всички изисквания – включително на българските и на европейските стандарти са 2650. В тях се отглеждат около 105 000 животни и се произвеждат 460 000 тона мляко. Във втора група попадат 811 ферми с около 15 000 животни, произвеждащи 42 хил. тона краве мляко.

Той отчете, че през 2010 г. животновъдният сектор в България е отчел 4,6% ръст и формира 31% от стойността на цялата земеделска продукция. С 12,7% се е увеличил стокообменът с живи животни и животински продукти спрямо 2009 г., като ръстът на вноса на животински продукти е 9%, а ръстът на износа – 19,8%. Близо 82%% от търговията с животински продукти е със страни – членки на ЕС, което означава, че сектор Животновъдство отговаря на високите изисквания на Европейския съюз. Близо 37 хил. тона мляко и млечни продукти е изнесла страната ни през 2010 г., което е малко повече от 2 пъти ръст на износа спрямо 2006 г. и 2007 г.