Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Космически самолет лети от Париж до Токио за 2.5 часа

Дали пътуването от Париж до Токио би могло да продължава само два часа и половина?От европейския авиокосмически концерн EADS, който е собственик на Airbus, смятат, че имат отговор на този въпрос – хиперзвуков реактивен самолет, който лети над атмосферата, но въпреки това излита от обикновена писта, пише Reuters.“Това не е Concorde, но прилича на Concorde,“ казва Жан Боти, технически ръководител на EADS.С намеренията си новият самолет да лети над атмосферата и първоначално да използва биогориво, за да се отделя от земята, групата се надява да избегне свръхзвуковия шум и замърсяването, с което беше известен Concorde.“Когато самолетът е над атмосферата, никой няма да чува нищо“, казва Боти.

Самолетът, който се разработва заедно с Япония, ще бъде предназначен главно за бизнес пътувания и ще може да превозва 50-100 пътника, пише Insurance.bg.Концептуалният проект, известен като ZEHST (zero emission high speed transport), идва на фона плановете на компании като Virgin Galactic да осъществят пътнически полети в Космоса. Всъщност ZEHST се разработва от подразделението за космически проекти на EADS Astrium.За разлика от полетите на Virgin Galactic, от EADS твърдят, че ZEHST ще има максимално ускорение от 1.2G, което означава, че пътниците няма да имат нужда от никаква подготовка, за да летят.

Самолетът ще излиза с помощта на обикновен турбодвигател преди ракетните му двигатели да го изстрелят рязко нагоре до над атмосферата.Постояннотокови въздушнореактивни двигатели, които в момента се използват в ракетните снаряди, след това ще издигат самолета на височина от 32 км., а скоростта му ще надхвърля четири пъти скоростта на звука. След плавно спускане турбодвигателите, използвани при излитането, отново ще се включват, за да го приземят.“В ZEHST няма нищо революционно. Всичките неща в самолета са измислени преди това“, казва Боти, добавяйки, че компанията може да разполага с безпилотен пробен модел до 2020 г.Ръководителят на EADS Луи Галоа обаче предупреждава, че могат да минат 30-40 години преди пътническите полети над атмосферата да се превърнат в реалност.“Не говорим за продукт, който ще пуснем в следващите няколко години. Трябва да се погрижим за сигурността, интегрирането на различни технологии и как човекът реагира на всичко това“.

money.bg