Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Кметът на Лондон: Гърция трябва да напусне еврозоната

Кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че финансовите министри на Европа трябва да оставят Гърция да фалира заради дълговете си и да бъде принудена да напусне еврозоната в резултат на „безразсъдното“ си поведение, съобщи вестник „Гардиън“. Той каза също, че изваждането на затъналата в дългове страна от еврозоната „сега е почти неизбежно“. Кметът на Лондон посочи още, че единната парична единица е виновна за „влошаването“ на международната финансова криза и предупреди, че не трябва да се очаква, че коалиционното правителство на Великобритания ще помогне по какъвто и да е начин за нова спасителна програма за гръцката икономика.

Джонсън е един от все повечето консервативни политици, които смятат, че Гърция трябва да бъде оставена да върви по собствения си път, отбелязва изданието.“От години европейските правителства казват, че е неразумно и немислимо една страна да напусне еврозоната“, пише лондонският кмет в „Дейли телеграф“. „Но тази втора опция сега е почти неизбежна и колкото по-скоро се случи, толкова по-добре“.Той намекна, че „разточителното“ поведение на Гърция е било окуражавано от членството й в еврозоната. „Еврото влоши финансовата криза, окуражавайки някои страни да се държат толкова безразсъдно, колкото самите банки“, казва още Джонсън.

„Предполага се, че сме ангажирани в тази спасителна система, за да защитим банките, включително нашите собствени. Но след като има страх от дефолт, след като несигурността продължава, доверието няма да се върне в цяла Европа“, подчертава кметът на британската столица.Междувременно новият правителствен говорител в Атина Елиас Мосиалос заяви, че референдум за реформа на гръцката конституцията ще има през есента, „за да се опитаме да сложим край на сегашната криза, пред която е изправена страната“.“Референдум ще има през есента, а през септември той ще бъде предшестван от широк диалог, в който ще бъдат поканени да участват всички граждани, желаещи да изразят гледната си точка“, заяви днес пред журналисти Мосиалос.

„Конституционна реформа ще включва преди всичко самата политическа система и трусовете, които сега тя преживява“, допълни говорителят без други уточнения.Според проучвания на общественото мнение гърците са изгубили всякакво доверие в политическата и съдебната система, които изобщо не успяха да изкоренят ширещата се корупция в страната.

investor.bg