Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Български ресторант в топ 10 на най-добрите в Централна и Източна Европа

Докато преди двайсет години основното, на което залагаха българските заведения, беще предимно скара и шопска салата, сега вече у нас се предлага интернационална кухня, включително и по-екзотична – турска, китайска, индийска и така нататък. Именно ресторантьорството е клон на икономиката, който се развива изключително бързо и може да утвърди интереса към туризма.

Такова е и мнението на Емил Митов, собственик на верига средиземноморски ресторанти в България. Той взе участие в събитие, което отбелязва номинациите на най-добрите ресторанти в Централна и Източна Европа.През последните 19 години Митов е развил общо 19 ресторанта, които е купувал, разработвал, продавал – в София, Боровец, Благоевград, Несебър, Слънчев бряг.Сред най-успешните му проекти е популярният средиземноморски ресторант Enoteca Uno в София, който е сред десетте номинирани за наградата „Най-добър ресторант в Централна и Източна Европа“, която се присъжда от консорциум от списания за хранене в Унгария.

Номинираните в класацията се излъчват на базата на шест критерия – качество на хранителните продукти, професионална кухня, креативност, атмосфера, обслужване, съгласуваност. Самият Митов не знае как точно ресторантът му е попаднал в номинациите. През май месец са го уведомили, че заведението му е избрано за най-доброто за България, а на пети юни, в рамките на тридневно кулинарно шоу в Букурещ са анонсирани десетте номинации. Кой ще е победителят ще стане ясно в края на годината.

Конкуренция на българския ресторант са заведения от Чехия, Хърватия, Полша, Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Турция.Митов сподели, че иска Enoteca Uno да утвърди традиция – всеки месец да е домакин на известен чуждестранен готвач.Стартът е даден с Пако Мартинес от Испания, който е готвил за испанското кралско семейство, испанския олимпийски комитет и Уди Алън. Мартинес твърди, че едноседмичният му престой в българския ресторант е своеобразен културен обмен – в замяна на предястията тапас, той ще си занесе в Испания шопска салата.

inews.bg