Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

10 мита за валутната търговия

Колкото по- популярна става валутната търговия сред инвеститорите, толкова по-бързо се разпространяват митове за нея. Ето и 10 мита, представени от финансовото издание Investopedia.com.

1. Бързо се забогатява.

Масираната реклама на валутната търговия в медиите привлича значителен интерес от хора, които смятат, че с нея биха забогатели бързо или поне без много усилия.За съжаление практиката показва, че това се случва много рядко, особено, когато се играе „вабанк“ и за еднократен удар или с максимален обем ливъридж на принципа на рулетката. Дори и в този случай инвеститорите би следвало да се откажат, ако са направили успешен удар, защото в противен случай при следващия неуспешен залог с подобна степен на риск, те биха загубили всичко.Целите трябва да са реални и достижими, да е налице ясен план за тяхното постигане, за да не е инвестирането на валутните пазари просто хазарт.

2. Форекс пазарът е за краткосрочни трейдъри

Високото ниво на заемен капитал е това, което прави форекса толкова популярен. Но това не е правилният подход. Дългосрочното движение на валутите обикновено се влияе от фундаментални фактори, правилното прогнозиране на които прави някои трейдъри толкова успешни в по-дългосрочен план.

3. Пазарът е манипулиран.

Хвърляне на вината върху брокери, манипулиращи пазара, или големи играчи е често обяснение на неуспеха от страна на губещ инвеститор. Поради това, че това е най-ликвидният пазар в света – с дневен оборот от над 4 трлн. долара, той трудно би могъл да бъде манипулиран, дори и от най-големите брокери и инвестиционни фондове. Пазарните дефекти бързо биха били забелязани от някои от огромния брой участници и пазарът отново би се върнал към своята ефективност.

4. Винаги си прав.

Има и загуби, и инвеститорите трябва да се опитат да приемат това, вместо да пробват да разработят стратегия, която всеки път да е печеливша. Пазарът търпи непрекъсната промяна и няма как една стратегия да работи във всички случаи. Достатъчно е разработването на стратегия, която да е печеливша в по-голям процент от случаите при равни други условия.В крайна сметка инвеститорите не бива да забравят, че е важно представянето им в един по-дълъг период, вместо фокусирането върху това винаги да са прави.

5. Лесно се печели при търговия на новини.

Често излизането на важни макроданни, въздействащи значително на валутния пазар, е съпроводено с голяма волатилност, увеличаване на спредовете между офертите купува и продава. Често валутните двойки реагират по неадекватен на новините и логиката начин поради различни причини.Дали защото дадената новина е била вече заложена в нивата на валутната двойка или инициира други очаквания, които да въздействат по противоположен начин върху валутата, често валутните двойки тръгват в обратната на логиката посока след изнасянето на данни.В други случаи дори и да сте познали посоката, при поставянето на близък стоп, често бивате изкаран от пазара поради силната волатилност след данни.

6. Познаването на пазара е начин да се правят пари.

Желанието да познае посоката може да бъде слабото място на трейдъра. Прогнозирането може да ни заслепи, а усилията да докажем правотата си, може да ни коства толкова, колкото не бихме могли да си позволим да загубим. Инвеститорите трябва да са относително гъвкави, да могат да променят своите очаквания или да признават, че не са познали посоката или са сбъркали тайминга.

7. Колкото по-сложна е стратегията, толкова по-добре.

Трейдърите често имат склонност да залитат по сложни търговски стратегии или технически анализи с включването на много на брой индикатори. Те също са склонни да приемат, че могат да добавят още няколко променливи към своята система, за да я усъвършенстват. Практиката обаче показва, че усложняването на една търговска система често я прави противоречива и да обърква инвеститорите както по отношение на сигналите за влизане, така и за излизане. Понякога простите неща, които работят, са за предпочитане.

8. Паричния мениджмънт се свежда до поставянето на стоп.

Много хора възприемат паричния мениджмънт, който несъмнено е най-важен за дългосрочния успех на всеки трейдър, до поставяне на стоп за ограничаване на загубата. Той далеч не е само това. Този тип мениджмънт включва определянето и спазването на правила за влизане в позиции, за техния размер, за допустимите за акаунта загуби, за това колко да се рискува при всяка сделка и още много други неща.

9. Може просто да следвате другите.

На пазара винаги има много съвети от водещи специалисти. Някои трейдъри смятат, че следването на тези съвети би било достатъчно, за да са успешни на пазара. Има обаче много „Но“, включително и такива свързани с хоризонтите на анализите и фактът, че тези, които ги правят, обикновено не търгуват с подобен ливъридж и могат да си позволят много по-далечни стопове. Също така те следват правилото, че могат да си позволят губещи сделки, стига броя на печелившите или размера им да превишава този на губещите.

10. Честата търговия и с много валутни двойки е добра стратегия.

Всъщност е много трудно един трейдър да следи две-три валутни двойки, като така се разфокусира. Още по-трудно и почти невъзможно става, когато се наблюдават по-голям брой валутни двойки, което включва следенето на всякаква информация, свързана с тях. Много по-добре е да се фокусирате върху няколко на брой валутни двойки.

profit.bg