Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Гръцкото правителство получи вот на доверие

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу получи вот на доверие в парламента, подкрепен от 155 от общо 300 депутати. Всичките 143-ма депутати от опозицията гласуваха против, двама се въздържаха, предаде Асошиейтед прес.След като получи доверието на парламента, премиерът заяви:  „Поисках доверие, за да продължа усилията за преодоляване на кризата и на дефицита, за избягване на фалит и за поддържане на Гърция в „твърдото ядро“ на еврото.

Този вот е договор с гръцкия народ. С него парламентът се ангажира да вложи всички сили за излизане от кризата. Пътят за това е начертан. Имаме подкрепата и помощта на международната общност и на Европейския съюз, която ще се изрази в гигантски заем“, добави премиерът.До 30 юни трябва да бъде приет силно непопулярният пакет от мерки за оздравяване на финансите, който предизвика стачки и протести из цяла Гърция и срина рейтинга на Папандреу, посочва АП.

Назначеният миналата седмица нов финансов министър Евангелос Венизелос обеща във вторник, че парламентът ще приеме непопулярните оздравителни мерки до края на месеца, както поискаха ЕС и МВФ, за да отпуснат следващия транш финансова помощ на Гърция.Очаква се парламентът да гласува идната седмица за бюджетни съкращения от 28 милиарда евро и други икономически ограничения, добавя АП.Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу приветства доверието, гласувано от гръцкия парламент на правителството на Георгиос Папандреу и го нарече добра новина за Гърция и за Европейския съюз, предаде Франс прес.

„Гласуването тази вечер в гръцкия парламент премахва елемента на несигурност в и без това твърде трудната ситуация. Това е  добра новина за Гърция и за целия Европейски съюз“, посочва  Барозу в комюнике, публикувано минути след обявяването на резултата от гласуването.Страните от еврозоната дадоха в понеделник на Гърция срок от две седмици, за да приеме новия пакет от твърде непопулярни оздравителни мерки. Той е условие за отпускане на свежите пари, от които Гърция отчаяно се нуждае, за да избегне неплатежоспособност.Жизненоважният следващ транш от 12 милиарда евро е част от спасителния пакет от 110 милиарда евро, одобрен от еврозоната и  МВФ през май 2010 г., напомня АФП.

dnes.bg