Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

От началото на кризата домакинствата са спестили 6,5 млрд. лева

Депозитът със срок до една година е най-предпочитаната инвестиция за домакинствата у нас, които имат възможноскт да отделят пари за спестявания. Това сочи ново национално проучване на МКБ Юнионбанк за нагласите на населението към инвестиционните възможности на пазара. Над една трета от анкетираните са посочили именно депозити със срок до една година за своя инвестиция фаворит. Интересен факт е, че 27% от запитаните се интересуват от покупка на имот като вариант да вложат свободните си средства.Проучването на МКБ Юнионбанк показва още, че през последните пет години едва 45% от населението в страната е имало възможност да заделя от семейните си бюджети пари за спестявания. Същевременно 43% от тях могат да отделят не повече от 100 лв. месечно. Над 300 лв. успяват да заделят само 12% от домакинствата, на които им остават средства и за спестявания.

58% от анкетираните са отговорили, че ако можеха да спестяват биха отделяли за целта всеки месец малки суми от около 50 лв., показва още проучването на МКБ Юнионбанк.На база на проведеното изследване и като следва политиката си да предлага точно такива продукти и услуги, от които имат нужда клиентите, МКБ Юнионбанк пусна обновения спестовен влог MKB Unionbank Club. Лихвата по него се увеличава за редовните спестители с половин процент и достига 4% в лева. За целта е необходимо единствено клиентите да отделят по 50 лв. / 25 евро или щатски долари в продължение на шест поредни месеца в спестовния си влог.

Анализът на спестовността на домакинствата показва, че пикът на новите депозити от началото на кризата е бил през последното тримесечие на 2010 година. Тогава домакинствата са увеличили нетно своите спестявания с около 1 млрд.лв. и са получили допълнително около 300 млн.лв. лихви. По този начин депозитите им са увеличили общо с 1.3 млрд.лева.Много силно е било и последното тримесечие на 2009, когато спестяванията на домакинствата са се увеличили с 1.1 млрд.лв, от които над 300 млн.лв. са начислените лихви.

И ако коледите на последните две години са били най-ударни по отношение на новите депозити, то в края на 2008 г. е било отчетено най-слабото тримесечие от началото на кризата – ръст от едва 13 млн.лв. Резултатът е полижителен единствено заради начислени лихви в размер на около 190 млн.лв.От началото на кризата депозитите на домакинствата са се увеличили общо с 6.55 млрд.лв., от които близо половината обаче са от начислени лихви.

money.bg