Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Ръчната маркировка на яйцата отваря вратата за сивия сектор

Яйцата, които се продават в търговската мрежа, се маркират по два начина – чрез лазерен принт и ръчен печат. У нас има 79 регистрирани склада за събиране, опаковане и маркиране на яйца. Две трети от тях маркират яйцата с лазерен принт. Ръчно поставената маркировка отваря врати за недобросъвестни действия, тъй като при нея има възможност от размазване, обясни шефът на дирекцията по контрол на храните в Агенцията по безопасност на храните Любомир Кулински.Въпреки това обаче тази маркировка не е забранена.

4000 яйца бяха изтеглени от търговската мрежа в Пловдив след сигнал за некоректна маркировка във верига магазини за търговия на дребно.В момента тече проверка на склада, от който четирите магазина от веригата са зареждали. Той не е регистриран по Закона за храните стана ясно по време на проверка на БАБХ, на която присъстваха и журналисти. Резултатите ще бъдат ясни в късния следобед днес.

Инспекцията не показа нарушения на мярката за безопасност при събиране и опаковане на яйца.Експертът от Агенцията по безопасност на храните обясни как трябва да се чете маркировката на яйцата. Първата цифра обозначава начина, по който са отглеждани кокошките-носачки. Едно е за свободно отглеждане, две за подово, а три за клетъчно. Абревиатурата BG показва, че яйцата са произведени у нас. Следващото число е административния код на областта, от която са яйцата. За София град това е 22. Последните цифри показват идентификационния код на фермата.

Глобите за некоректна маркировка са от 1000 до 1500 лева при първо нарушение и до 10 000 лева при второ. Като крайна мярка се прилага затваряне на склада, обясни Кулински.Във връзка с опитите на търговци за измама при определянето на размера на яйцата д-р Димитър Иванов от областната дирекция по безопасност на храните в София поясни, че размер S отговаря на яйца до 30 гр, M са от 30 до 60 гр, L – от 60 до 70 гр и XL – над 70 гр.

inews.bg