Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Постоянен арест на двама уличени за убийство във Варна

Варненският окръжен съд уважи искането на прокуратурата и определи най-тежката мярка за неотклонение за Митко Стоянов от кв.Аспарухово, разследван за убийството на рибаря, чието тяло изплува тези дни във водите на варненския залив. 62 годишният Стоянов, който също се препитава с рибарство вече е обвиняем по досъдебно производство на ОД на МВР Варна за тежко, умишлено престъпление.     Пресслужбата на съда припомня, че в началото на седмицата край първа буна на варненския бряг изплува разложен труп на мъж, идентифициран по-късно като издирвания рибар от кв.Галата с прякор „Корморана“. 48 годишния мъж изчезнал в средата на м.май тази година и бил обявен за общодържавно издирване. Експертизата, направена след откриване на тялото установила, че причината за смъртта е тежка черепно-мозъчна травма. Разследващите предположиха, че след смъртта на рибаря той е бил завързан за краката, с прикрепени тежести и изхвърлен в морето.
Съдът днес се съобрази с многобройните доказателства, събрани от разследващите само за няколко дни. Освен иззетите при обиска вещи, са разпитани многобройни свидетели. Вчера обвиняемият е направил самопризнания и е дал подробни показания на разпит пред съдия от ВОС. Преценката на всички материали и доказателства води съда до категоричния извод, че Стоянов е извършител на убийството, за което законът предвижда наказание от 10 до 20 години затвор. Заради предстоящите процесуално-следствени действия, заради тежестта на санкцията и високата обществена опасност на престъплението, въпреки чистото съдебно минало и самопризнанията, съдът намира, че съвсем реална е опасността Митко Стоянов да се укрие от наказателно преследване. Ако обжалва постоянния арест той ще се яви пред апелативната инстанция на 28 юни от 10,00 часа.
В друго съдебно заседание днес ВОС определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ и за  Димитър Янчев от Варна, обвинен затова, че намушкал съседа си пред бл.43 на кв.“Възраждане“. 66 годишния пенсионер се опитал да се включи в общото събрание на живеещите от съседния вход. Видимо пияният Димитър обаче не бил посрещнат радушно от съседите и това го ядосало. Върнал се след минути при събраните комшии и намушкал с нож 58 годишен мъж. Прободеният е настанен в реанимация и благодарение на неотложната медицинска помощ състоянието му е стабилизирано и се подобрява. Експертиза установила, че обвиняемият е имал 2,17 промила алкохол в кръвта.И по този казус са събрани достатъчно категорични гласни и други доказателства, които обосновават предположението, че именно Димитър и автор на опита за убийство по хулигански подбуди. Наказанието, което законодателят е предвидил за него е от 15 до 20 години затвор, доживотен или доживотен затвор без право на замяна. Именно тежестта на санкцията мотивира съда за извода, че ако е на свобода, мъжът може да се укрие.Димитър Стоянов има право да обжалва днешното определение на ВОС пред Апелативния съд във Варна на 28 юни от 10,00 часа.

barometar.net