Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Голямото завръщане на българите от чужбина – към 2020 г.

Българите, работещи в чужбина, ще започнат да се връщат обратно в България някъде около 2020 г.Това изчисление правят министрите на последното правителствено заседание по време на обсъждането на наредби относно работещите чужденци в България и за научните изследвания, показва стенограмата от заседанието в сряда.Първоначално премиерът изказва възхищението си от работата на наши студенти и подхваща дискусия какво трябва да бъде направено те да останат в България.

„Изключително впечатлен съм от екипите, направени от част от студените в България. Те ни помагат в някои проекти, като, разбира се, дават и много нови идеи. Имаме уникално подготвени кадри, които трябва да бъдат привлечени веднага на стаж или работа в министерствата, особено в тези, които усвояват европейски пари“, заръчва премиерът.На заседанието той допълва, че всяка държавна институция може спокойно да привлече някой млад български студент. Така те ще могат да се развият професионално.“И оттам вече забележат ли ги частните компании, със сигурност ще ни ги вземат, но това за тях е добре, че ще останат в България“, казва Борисов.

В разговора се включва и вицепремиерът Симеон Дянков, който коментира данните на Евростат за 2010 година за доходите.„Данните са двустранни, те показват за последната година къде са расли доходи и заплати и отделно доходи. Интересно за България е, че за миналата година по данните на Евростат нашите заплати са с най-големия ръст от всички държави в Европейския съюз. Иначе пък според данните за средното развитие на доходите в Европейския съюз България е както знаете все още на опашката, на края на 2010 г. сме на 47% от средното ниво на доходи в Европейския съюз. Предполагам с тази цифра доста ще се манипулира. Тук е важно да кажем, че в началото на нашето управление сме били на 41% или по-скоро в края на 2008 г., така че за две години сме минали от 41% на среден доход на 47% среден доход“, изтъква Дянков.

И тук се включва министърът на регионалното развитите и благоустройството Росен Плевнелиев с конкретни цифри.„Искам да кажа и конкретните цифри, че всъщност България през 2001 г. е била на 30%, тоест брутният национален продукт на глава от населението е 30% от средния за Европа. Сега сме вече на 47%. Разпитвал съм всички мои колеги министри на регионално развитие кога хората, които са излезли навън, започват да се връщат. И в Словакия, и в Испания, и в Португалия, във всичките тези държави отговорът е един и същ – вълшебната цифра е 60%. Когато брутният национален продукт на глава от населението стане 60% от средния за Европа, всичките тези хора, които са навън, започват да се връщат. И като направих една елементарна сметка, ние някъде през 2020–2025 г. ще имаме по този прогрес“, заключава министърът.Според него основният проблем в България е, че има два милиона и половина работещи, от тях два милиона работят в сектори с ниска добавена стойност и петстотин хиляди работят в сектори с висока добавена стойност.

„Тези, които работят в секторите с ниска добавена стойност, нямат дългосрочната перспектива да им вървят заплатите нагоре, да забогатяват, поради елементарната причина, че в тези сектори ние се конкурираме винаги – дали са шивачи, дали са обущари, каквото и да произвеждаме, с Китай, след това ще бъде Виетнам, след това ще бъде Камбоджа… От тази гледна точка основното упражнение за икономиката на държавата трябва да бъде хората с ниска добавена стойност малко по малко да бъдат прехвърлени към сектори с по-висока добавена стойност.

И ние наистина трябва да насочим усилията си в тази посока, да се фокусираме кои са тези индустрии, които биха могли да прехвърлят хора. Англия го е направила, спомняте си още преди 20 години, спомняте си, Маргарет Тачър казва – миньори – много добре, тютюнопроизводители – много добре, обаче перспективата е друга, бъдете така добри, преквалификация от един сектор във втори, защото там перспективата е много по-голяма.Това се опитвам да кажа – че анализът на хората и на работещите показва, че трябва да се вземат мерки за преквалификация и прехвърляне на сектори от едната в другата област“, съветва най-рейтинговият министър в кабинета на Борисов.

dnes.bg