Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Повишават данъците в Япония след природната катастрофа през март

Повишаване на данъците в Япония с цел събиране на средства за възстановяване на районите, опустошени от земетресението и цунамито от 11 март, предложи експертна правителствена комисия, съобщава Ройтерс. Не е ясно обаче доколко препоръките имат обвързваща сила предвид политическото напрежение около премиера Наото Кан.Предложението на комисията предвижда създаване на основа за покриване на разходите за възстановяване на североизточните райони на Япония, които бяха опустошение от земетресение с магнитуд 9.0 и смъртоносно цунами, за които се очаква да бъдат над 10 трилиона йени (124 млрд. долара).

Правителството на Кан планира идния месец да представи пред парламента малък допълнителен бюджет към извънредния бюджет от 4 трлн. йени, одобрен през май, за борба с последиците от природната катастрофа. Вчера правителството коригира оценката си за материалните щети от бедствието до 16,9 трлн. йени, което е под първоначалните оценки за 16-25 трилиона йени, пише БТА.Все още не е ясно дали предложенията скоро ще приемат конкретна форма на фона на несигурното бъдеще на правителството, отбелязва Ройтерс.

На 11 март Япония беше разтърсена от земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер – четвъртото най-силно в света от 1900 г. насам. Последвалата вълна цунами в префектура Иуате беше висока повече от 30 метра и е достигна до брега 26 минути след труса. Часове по-късно още шест големи вълни удариха японското крайбрежие.Наводнени бяха общо 433 кв.км земя, а общите щети се оценяват на 309 млрд. долара. 492 000 души бяха евакуирани, повече от 170 000 все още живеят в евакуационни центрове.

Месец след опустошителното бедствие в Япония 99% от магистралите и главните пътища са ремонтирани, но много от локалните все още са непроходими. Около 180 000 домакинства са все още без ток, а близо 260 000 домакинства в осем префектури са без течаща вода.

dariknews.bg