Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Николай Апостолов: ГЕРБ управлява открито в Общински съвет Варна и не се поддава на манипулиране и налагане на чужди желания и политики

Г-н Апостолов, кои са според вас по-важните решения, които бяха взети на последната сесия на Общински съвет -Варна?

Последната сесия беше бламирана от несериозното отношение на нашите политически опоненти и  предстои  да продължи в трети работен ден в сряда /29.06/. Едно от важните  решения , произтече от точката по финанси и бюджет, касаеща промяната на списъка с обектите, които да бъдат финансирани с банковия заем. Говоря конкретно за насочване на средства за изграждане на пробива „Левски”, който да отпуши града в тази му част, където преобладават много задръствания.  Искам да подчертая, че в сесия на Общински съвет Варна няма маловажни решения, но това бих искал да откроя от точката по финанси и бюджет. Изключително важни решения приехме и в точката по транспорт. Там бе гласувана и приета наредба за организацията на движението на територията на Община Варна, която третира и въпроса с една бъдеща синя зона, което във връзка с недостига на паркоместа, особено в централните части на града е от изключително значение. Както и решението, касаещо възлагането на кмета да подпише договори с превозвачите предвид факта, че едно от изискванията за усвояване на средствата по бъдещият проект за интегриран градски транспорт, където ние очакваме да усвоим между 40- 45 млн. евро. Подписването на такива договори е необходимо условие, важни бяха и решенията от точката по здравеопазване, които касаят проблемите на отделните граждани. Говоря за частта за отпускане на еднократни финансови помощи на граждани, които да си помогнат при своето лечение. Разбирате, че един човек в неравностойно социално положение, на чиято глава са се струпали болести, чака тези животоспасяващи  средства, които ще гласува Общински съвет Варна, за да може да си помогне в своето лечение. В точката по Наука и образование, гласувахме Спортното училище да смени своя статут от общинско  в държавно, за да се върне възможността за по-добро финансиране и за работа по програма „Изграждане на спортисти с високо спортно майсторство”.

Вие оптимист ли сте относно изграждането на синята зона, защото отдавна се говори за нея, но явно трудно ще се реализира?

При сегашната конфигурация на Общинския съвет това е изключително трудно. За нас е важно да създадем необходимите условия, които да дадат  възможност да се мисли в тази насока. С приемането на тази наредба ние създаваме  необходимите предпоставки.

Как си обяснявате отсъствието на общинските съветници от БСП и Атака при гласуването на такива важни решения за града?

Колегите вече са на ниво или в етап на открита предизборна кампания и това обуславя техните действия. На сесията получих въпрос, защо при такава голяма подкрепа, с която бях избран на председател на Общинския съвет,  в момента се получава това затруднение с кворума. Извода, който мога да си направя от това тяхно поведение е, че когато бях избран за председател и когато партия ГЕРБ пое управлението на мнозинството в Общинския съвет, ние обещахме открито управление пред погледа на гражданите и на представителите на четвъртата власт – медиите. Мисля, че за времето, през което съм бил председател вратата на моя кабинет, комисиите, всичко, което е ставало в тях е било открито и прозрачно. Това доведе и до появата на съответните скандали, защото може е нарушило очакванията на някои политически сили, че избраният председател и групата на ГЕРБ ще бъдат представени в една зависимост, в условия на лесно манипулиране и налагане на чужди желания и политики. Нищо от това не се случи. Това поражда необходимата ревност и нежеланието да се работи по новому. Вижда се, че някои политически сили искат нещата да продължават по начин, по който са били в периода 2007 г.- 2010 г. до смяната на стария председател. Като разглеждам пъстрата палитра на представените в Общинския съвет политически формации, мога да изброя при всичките трансформации 14-15 политически партии, представени в Общински съвет Варна. Има партии от по 1, от по 2 – ма човека. Видно е, че когато има множество единични представители на политически  сили и когато представителите в Общинския съвет не са в преобладаващата си част на национално отговорни политически партии, когато присъстват и партии изградени на бизнес основа, това е закономерният резултат. Защото те се водят от своите финансово-икономически интереси, а не от политически дългосрочни интереси, които да защитават интересите на гражданите.

/следва продължение/