Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Вдигат пенсионната възраст в Чехия на 73 години

Парламентът на Чехия одобри вдигането на пенсионната възраст на 73 години. Преди това обаче ще има дълъг преходен период от 55 години, предаде ИТАР-ТАСС.Социолозите бият тревога, тъй като много от работещите няма да стигнат до пенсия. Окончателното решение на въпроса зависи от подписа на президента на Чехия.Така наречената малка пенсионна реформа, подкрепена в парламента от управляващата дясноцентристка коалиция, предвижда постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Освен това се предвижда „изравняване правата“ на мъжете и жените. В момента представителките на слабия пол в Чехия все още имат известни преференции, тъй като за всяко родено дете им се начислява по една година стаж.

Пенсионната възраст в Чехия сега е 65 години, но има редица възможности за предсрочно приключване на трудовата дейност. Съгласно подготвяната реформа всички тези преференции ще бъдат отменени за родените след 1977 година. Децата, които сега стават на 10 години, ще могат да разчитат на пенсия едва след навършване на 71 години. Родените пък през 2012 г. пък ще трябва да се трудят до 73 години. Тези нововъведения не предизвикват възторг у жителите на страната. Готвената пенсионна реформа беше един от поводите за организираната от синдикатите безпрецедентна 24-часова стачка на транспортните работници, провела се в средата на юни. По данни на социолозите средната продължителност на живота на мъжете в Чехия днес е 72 години, а на жените – 74 години. Министърът на труда и социалните въпроси на Чехия Яромир Драбек извежда контрааргументи.

„Трябва да се подчертае, че ще достигнем 70-годишната граница за пенсиониране чак след 55 години. Сравнете каква е разликата в здравословното състояние на хората, живели преди 55 години и сега. Предполагам, че по аналогичен начин ще се повишат работоспособността и здравето на гражданите през следващите десетилетия“, убеждава министърът. Освен това той смята за честна и отговорна постъпка младото поколение да бъде предварително уведомено кога ще може да се пенсионира.

dnes.bg