Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Плащат компенсации и за хуманно отглеждане на животни

През следващата година се очаква да стартира прием на заявления по нова мярка – 215 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). По нея ще се изплащат компенсаторни плащания за хуманно отглеждане на животни.Тази мярка ще е още един инструмент за подпомагане на животновъдния сектор в страната, съобщи зам.–министърът на земеделието и храните Светлана Боянова. Днес (27 юни) тя се срещна със земеделски производители от община Белене, съобщи Министерството на земеделието и храните.

Боянова призова животновъдите от община Белене да се възползват максимално от финансовия ресурс за модернизиране на млечните ферми от втора и трета категория по т.нар. „гарантирани бюджети” по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”.Предстои нов прием на заявления по тази мярка, обясни Боянова и припомни, че Държавен фонд „Земеделие” ще отпуска кредит с преференциална лихва на животновъдите, за да могат да реализират инвестициите си.

Министерството на земеделието и храните поиска преразпределение на 304 млн. евро по ПРСР, като 142 млн. от тях ще бъдат насочени към мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Ако получим одобрение на поисканата промяна в програмата, до края на годината вероятно ще има нов прием на проекти, каза още зам.-министър Боянова.През следващата година се очаква да стартира и друга нова мярка по ПРСР – 125, по която ще се финансират проекти за изграждане на хидромелиоративни съоръжения. Бюджетът по мярката е в размер на 90 млн. евро.

inews.bg