Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Шофьор на автобус само след спецкурс

Обучението на водачи на автобуси и камиони може да стане отговорност на браншовите организации в транспортния сектор. Това съобщи председателят на транспортната комисия в парламента Иван Вълков. Друга възможност е превозвачите да се нагърбят и с издаване на разрешителните за експорт и за транзитен транспорт през наша територия. По този начин ще се избегнат и случаите от минали години, когато превозвачите са недоволствали от постигнатите споразумения с южните ни съседи. Транспортната камара би могла да се занимава с дейностите, които не подлежат на пряк държавен контрол или отговорността е смесена. Единствено издаването на лицензи за превозвачите ще се върши от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, поясни Вълков. Според него сега регулацията в транспортния бранш е силно централизирана и през годините превозвачи протестираха, че за получаване на един или друг вид разрешение трябва да изминават стотици километри с всяка кола поотделно.Още след трагедията на магистрала „Тракия”, довела до смъртта на осем пътници, пътували с фирмата „Интуртранс”, шефът на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски заяви за „Монитор”, че по примера на западните браншови организации е редно именно от сектора да гарантират за качествата на превозвачите и да следят за нивото на безопасност и за съдържанието на предлаганата услуга.Красимир Георгиев, шеф на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ), каза за „Монитор”, че

15-те часа кормуване за получаване на категория за професионален шофьор са опасно малко и нито един водач не научава какво означава да возиш пътници. Според Георгиев дори браншът да получи правото да обучава по европейски методики бъдещите водачи на камиони и автобуси, фирмите, които се заемат с това, трябва да са с минимум 8-10 години опит като инструктори, за да получат такъв лиценз.Предложението на транспортната комисия ще бъде представено на заседание на работната група с широко участие на представители на бранша, която бе сформирана от министъра на транспорта непосредствено след катастрофата. В групата ще се обсъждат промени в законодателството, които да доведат до трайно повишаване в сигурността на пътниците.

37 таратайки спряха от ДАИ

7 автобуса потенциални убийци са спрели от движение на пътя инспекторите от ИА „Автомобилна администрация” съобщиха от транспортното министерство. От началото на засилените проверки на 20 юни досега са проверени 3167 автобуса, съставени са 374 акта. Най-честите нарушения са спукани спирачни дискове; износени гуми; просрочено време за управление от водачите; непреминат годишен технически преглед. Благоевград продължава да води с 45 акта, след него е Варна с 26 повредени коли, а в групата на тези с над 20 дефектни автобуса са още Велико Търново, Перник, Пловдив, София и Стара Загора.

Monitor.bg