Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Афишът за днес от 85 Музикален фестивал „Варненско лято”

28 юни, 19.30 ч., Фестивален и конгресен център

Симфоничен оркестър на БНР

Диригент Емил Табаков

Солист Александър Бузлов – виолончело

Дворжак – Концерт за виолончело и оркестър, Барток – Концерт за оркестър

Симфоничният оркестър на БНР е водещ оркестър в музикалната култура на България и в общността на европейските радиоформации. Специални заслуги за професионалното и артистично израстване на СО на БНР имат диригентите В. Стефанов, Ал. Владигеров, В. Казанджиев, М. Начев, Р. Миланов. В края на 2008 г. начело на оркестъра застава известният български диригент и композитор Емил Табаков. СО на БНР развива активна концертна дейност в България и чужбина.
Концертните турнета на оркестъра включват Южна Корея, Франция, Испания, Германия, откриване на фестивала „Европалия“ в Брюксел, Концерт под Акропола в рамките на културната Олимпиада в Атина, европейското турне със солист Веселина Кацарова в Германия, Испания и Холандия (2008).Една от най-важните дейности на оркестъра е звукозаписната. Освен за фонда на БНР, той записва и за чужди компании. СО на БНР активно участва в международния обмен на БНР със студийни записи и концерти, предавани директно в ефир чрез Европейския съюз за радио и телевизия. Получава наградата на СМТДБ Кристална лира през 2001 и  през 2010 за концертното изпълнение на Симфония № 10 от Шостакович под диригентството на Е. Табаков. Удостоен е с наградата на БНР „Сирак Скитник“ (2005).

Кариерата на Емил Табаков като диригент започва от Русенската филхармония. По-късно ръководи камерен ансамбъл Софийски солисти, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Билкент – Анкара. От края на 2008 г. е Главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Гостувал е с ръководените от него оркестри и като гост-диригент на световнопризнати оркестри в много европейски страни, в САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Бразилия, Южна Африка и др. Репертоарът му включва голямо разнообразие от оперни и симфонични произведения от всички музикални епохи. Записва симфонични и оперни заглавия за Балкантон, Елан, Капричио Делта, Мега-Мюзик, Пентагон, Гега Ню, EMI, Naxos и др.

Автор на симфонии, кантати, реквием, концерти, концертни пиеси, камерни творби. В края на миналата година Е. Табаков гастролира в Париж (зала Плейел) и други градове във Франция, във Финландия и Германия. До края на сезона освен със Симфоничния оркестър на БНР, Табаков има концерти в Анкара, Атина, Франция, Йоханесбург, Дърбан и др.

Александър Бузлов завършва Московската консерватория в класа на Н. Гутман и в момента работи по своята аспирантура. Още на 14 години  свири на концерта за 70-годишнината на М. Ростропович и участва във II международен конгрес на челистите в Санкт Петербург. Бързо се превръща в любимец на конкурсните журита, на критиката и публиката. Носител е на сребърен медал, на наградата MICEX за най-добро изпълнение на творба от Чайковски и наградата на Фондация Вишневская и Ростропович от Конкурса Чайковски в Москва 2007, наградата Leyda Unger на Конкурса Пабло Казалс в Кронберг, Германия през 2004. Сред отличията му са І награда и наградата на публиката на 35 Международен конкурс за челисти Jeunesse Musicale в Белград, ІІ награда на 54 Международен конкурс на ARD 2005 и др. Впечатляващи са концертните му изяви на големи сцени в САЩ, Европа, Израел, Япония и Южна Корея. Като солист свири с много американски оркестри. През 2005 г. е неговият дебют в Линкълн център под диригентството на Л. Слаткин. Концертира и с големи руски оркестри като Оркестър Мариински с В. Гергиев, Московски виртуози с Вл. Спиваков, Московски симфоничен оркестър с Ал. Ведерников.

http://www.barometar.net/