Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Николай Апостолов: Нещата във Варна се случват, откакто партия ГЕРБ ръководи Общинския съвет

Г-н Апостолов, бяха гласувани дивидентите на общинските дружества за 2011г. Вие доволен ли сте от техните финансови резултати и според вас има ли възможност за оптимизация на тяхната работа?

Възможности за оптимизация винаги съществуват особено, ако има необходимите условия за това. Искам да припомня, че едно от първите неща, които направихме при смяната на мнозинството в Общинския съвет е да редуцираме ръководствата на общинските дружества в състав от 5-7 човека на съвет на директорите, до минимално изискуемия брой от 3. Това води до икономия на средства, но нарушава и накърнява политическите интереси на онези сили, които са свикнали в бордовете да има техни представители, като елемент на осребряване на участието в политическата власт. Това явно не се хареса и мобилизира целия ресурс на всички тези политически сили да пречат на оптимизацията на общинските дружества. Независимо от перипетиите и трудностите, които новоизбраните ръководства имат, дивидентите, които бяха приети на тази сесия говорят, че независимо от условията на глобална икономическа криза, те  са постигнали високи резултати. Тази година дружествата ще внесат почти двойно повече дивидент, отколкото предходната година при миналите ръководства, които са работили в условия, когато Тройната коалиция каза, че криза няма и внасяха наполовина дивидент от това, което новите ръководства представят сега в момент на тотална икономическа криза. Ако това не е доказателство за по-добрия стил и метод на работа, аз не бих искал да влизам в детайли. Не мога и няма как да не посоча резултатите на дружеството „ Стопанска и спомагателна дейност” – там само за 4 месеца управление ръстът на печалбата е 66%.

Питам ви, защото вкараха  г-н Божидар Дочев в евтин сценарий, а в дружество „Стопанска и спомагателна дейност”, той постигна много добри финансови резултати.

Благодарен съм на вашите колеги журналисти, които с будна съвест упражняват контрол за това, което става в публичните дружества. Що се отнася до г-н Божидар Дочев, независимо от изключително добрите резултати, които дружеството показа, той постъпи доблестно, защото усети дребният политически привкус, който ще бъде предаден на цялото това упражнение, а именно да бъде хвърлена вината върху политическа партия ГЕРБ. По тази причина, той си подаде оставката и показа, че върху никой в партията няма политически чадър. Аз не коментирам така ли е , или не е така, постановка ли е, или не. Има нещо, което е констатирано, то се изчиства и продължаваме напред. Спокойно бих попитал други колеги, дори общински съветници,  срещу които има заведени мега дела, какво са направили в такива случаи, защото те нямат доблестта да вземат подобно решение. В дружеството „Стопанска и спомагателна дейност” успяха със собствени сили и средства да открият нови разливочни пунктове и да изпълнят определен социален ангажимент към гражданите. Откриха се нови работни места, макар и 5,  те все пак осигуряват  препитание на нови 5 човека. Нашите опоненти, колкото и да се опитват да политизират случилото се, тези които следят работата на общинските дружества ще си направят възможно най-правилните изводи.

Какво успяхте да свършите, за времето в което политическа партия ГЕРБ има мнозинство в Общински съвет-Варна?

Смятам, че въпреки многократните приказки на пусто в публичното пространство, че ГЕРБ няма управленчески потенциал, градът се свива, нищо не се случва, искам да кажа, че  нещата не са така. Кметът Йорданов каза, че тази година е най-успешната в неговия мандат. Смятам, че една от причините за това деструктивно поведение на нашите политически опоненти се дължи именно на този факт, че нещата в града се случват, имам предвид за една година, откакто ние ръководим Общинския съвет. Първо политическата група на партия ГЕРБ в Общинския съвет, единствена изведе десетте приоритета в своята работа през годината. Един от тях беше, че ние ще подкрепяме всичко добро, независимо от къде идва то – от кметската администрация, от ляво, от дясно или от където и да било. В резултат на това ние имаме обновена ЦДГ „Слънчо” за сто и петдесет места, нова санаториална детска градина в ж.к. „Чайка”,  детска ясла „Детелина” в кв. Аспарухово. По линия на публично-частното партньорство само за една година, въпреки че получихме много критики, беше изградена  ЦДГ „Теменужка” в кв. Владислав Варненчик с басейн. Реновира се детска ясла „Зайо Байо” за петдесет деца, построи се нова сграда на училище „Васил Левски” в кв. Аспарухово. Предстои първа копка на многофункционална спортна зала в Първа езикова гимназия. Строи се още многофункционалната зала в двора на Математическа гимназия, както и детска градина в кв. Владислав Варненчик, също детска градина №9 с физкултурен салон  за две групи. Това са неща, които в рамките на една година, ако нашите политически опоненти правеха по толкова градини и обекти за годините, в които управляват, /имам предвид предното мнозинство в Общинския съвет/, ние сега нямаше да имаме проблеми нито с детските градини, нито с другите неща, за които ни обвиняват. Това е свършено за една година, подкрепено е от мнозинството и е реализирано на практика.

http://www.barometar.net/37548/

barometar.net