Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Опра – сбъдната американска мечта

Тя е родена в резултат на недоразумение. Грешка, която успява да се превърне в една от най-влиятелните жени на новия век и в икона на американската телевизия. Съдбата я отрежда на родители – тийнейджъри, недорасли и неспособни да предвидят последствията от действията си. Отгледана от баба си, малката Опра се сблъсква твърде рано с жестокостта на човешките недостатъци. Семейството й било толкова бедно, че обличало невръстното дете с дрехи, ушити от чували за картофи. Жестокостта на съдбата към бъдещата кралица на шоубизнеса била безкомпромисна и невръстната девойка е изнасилена на деветгодишна възраст.По-късно, в тийнейджърските си години, от тялото й се възползват всички роднини от мъжки пол. В резултат, на 14 години ражда, но бебето скоро умира. Това я принуждава да избяга от дома си и да потърси убежище от шамарите на съдбата на по-сигурно място. Това решение отваря врата към успеха на бъдещата звезда. Скоро печели стипендия в Глендейл и това е първото стъпало към осъществяването на целта.

Първите й стъпки в медийния свят са като гимназистка – водеща е на радиопредаване. Тогава е най-младата жена-афроамериканка пред микрофона.В телевизията дебютът й е като водеща на новинарска емисия в Балтимор. Скоро след това се мести в Чикаго и започва да води свое шоу.Две години трябват на Опра, за да „спечели” огромен рейтинг. Жанрът на предаването е „токшоу” – кани хора, жертва на някаква несправедливост, които разказват историите си пред публика. Част от предназначението на програмата е благотворителност.Жената-титан в сферата на шоубизнеса разчупва стереотипа като засяга теми-табута в емисиите си. Част от коментираните проблеми са сексуалната злоупотреба с деца, наркоманията, дискриминацията и други подобни.

Уинфри е първата жена–милионер, направила състояние от телевизионни предавания и продажба на стоки, свързани с дейността й. Богатството на Опра е в размер на 2,7 милиарда долара. Фирмата й се казва “HARPO” – Опра, написано в обратен ред.Цели 25 години „всемогъщата” Опра успява да се задържи на върха и не губи равновесие дори за секунда. През 1998 г. „Шоуто на Опра“ е включено в класацията на списание „Тайм“ за най-добрите телевизионни предавания на ХХ век, а през 2002 г. е обявено за най-доброто шоу на всички времена от сп. „Ти Ви гайд“.Средната аудитория на „Шоуто на Опра“ е около 8,5 млн. зрители на предаване и около 4,5 млн. на повторенията.“Когато погледна в бъдещето то е толкова ярко че чак изгаря очите ми”, казва Опра.

Гранддамата на американската телевизия успява да спечели доверието на зрителите си до такава степен, че през 1996 г. след предаване, посветено на говеждото месо, в което казва, че повече няма да го употребява, предизвиква широка обществена дискусия. Това предизвиква реакцията на американските животновъди в съда, които я обвиняват, че е предизвикала срив в цената на месото със загуби на стойност 12 млн. долара. Съдът обаче решава, че Опра е невинна.Част от дейностите, с които се занимава Опра са благотворителни – притежава собствено списание (в 2,7 млн. тираж месечно), има своя собствена телевизия, наречена „Oxygen”, също е президент на продуцентската къща „Harpo Productions”. Преди 15 години Опра слага началото на книжен клуб, който издава 65 заглавия.

expert.bg