Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

С извънземните ще се срещнем след 25 години

Руски учени се надяват през следващите 25 години да бъдат открити признаци на извънземен живот. Това заяви председателят на Института по приложна астрономия към Руската академия на науките Андрей Финкелщейн при откриването в Санкт Петербург на международния симпозиум „Търсене на извънземни цивилизации“ (SETI).По думите на учения „сега може с абсолютна убеденост да се каже, че животът, разумът са нещо обикновено във Вселената, и през следващите десетилетия учените ще открият места в нашата галактика, където има такъв живот“, цитира думите му ИТАР-ТАСС. Фундаменталните закони, по които се е зародил животът на Земята, се разпростират в цялата Вселена както върху всичко живо, така и върху всичко неживо, твърдят експертите.

„Нашата Слънчева система не е уникално място и ако на друго място във Вселената съществуват подобни условия, задължително трябва да се появи живот“, обясни Финкелщейн. Той предположи, че „този живот поразително ще прилича на живота, който тук си представяме“. Извънземните ще се различават от нас само по цвета на кожата.„Те може би имат друг цвят на кожата, това го има и при нас. През цялото време, докато търсим извънземна цивилизация, ние преди всичко чакаме сигнали от Космоса, а не обратното“, допълни ученият.

За момента има няколко хиляди така наречени екзопланети, тоест небесни тела, които обикалят около други звезди, 10% от които приличат на Земята и могат да имат условия за зараждането на живот. На конференцията в Санкт Петербург ще бъдат направени изводи от половинвековното търсене на извънземен разумен живот. От 1960 г. насам се работи по проекта „Пасивен SETI”, в рамките на който учените се опитват да открият възможни сигнали от други планети.

Съществува и програма „Активен SETI”, в рамките на който учените вече са предприели няколко опита за предаване на радиосигнали за влизане в контакт с извънземни, съобщи Интерфакс. Досега за скорошна среща с извънземни цивилизации говориха британски учени. Такова изявление направи през януари миналата година британската Кралска академия на науките, която публикува специално изявление по въпросите за съществуването на живот във Вселената, пише NEWSru.„Изхождайки от знаменитата формула на Дрейк, съгласно която може да се определи броят на цивилизациите в галактиката и да се влезе в контакт с тях, можем да твърдим, че във всеки един момент съществуват от 10 до 100 извънземни цивилизации“, заяви един от авторите на доклада – професор Мартин Доминик. „Това е най-консервативната оценка, в действителност интелектуалните форми на живот са значително повече“, отбеляза той.

А през 2003 г. астрономи прогнозираха, че през 2025 г. ще се състои среща с извънземни цивилизации. Един от астрономите по програмата SETI – Алекс Барнет, заяви, че има само две числа, които трябва да се знаят, за да се стигне до този извод. „Първото е на приблизителния брой цивилизации, които съществуват във Вселената: около 10 000 извънземни цивилизации редовно изпращат сигнали към Земята. Второто число е колко време ни трябва, че да успеем да сканираме достатъчен брой звезди в нашата галактика, за да уловим поне един от тези сигнали. В резултат стигаме до извода, че първият контакт ще бъде през 2025 г.“, твърди Барнет.

dnes.bg