Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Пазарът на труда в ЕС се възстановява бавно и мъчително

Европейският пазар на труда се възстановява бавно и неравномерно. Заетостта през първото тримесечие на годината е продължила да се подобрява от второто тримесечие на 2010 г. насам, но не отговаря на темповете на ръст на икономиката.Това са основните изводи от доклада за заетостта и социалните въпроси в Европейския съюз, който беше публикуван от Европейската комисия.Бавното намаление на безработицата се е отразило положително предимно на страните, където нивото й беше по-ниско от средното за общността, се посочва още в доклада. Продължават и съкращенията на работници и служители, предимно нископлатени.

Според данните ръстът на икономиката през първото тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на миналата година е бил 2,6%. Темпът на растеж на заетостта обаче е достигнал едва 0,3 на сто. Освен това, по-високата заетост се дължи предимно на временната заетост и работата на половин работен ден.В края на 2010 г. постоянната заетост на работната сила в Европейския съюз продължава да пада, макар и с по-бавни темпове, пише в доклада. Заради ръста на временната заетост обаче може да се заключи, че бизнесът вижда несигурност в икономическата среда. Това поражда и съмнения за устойчивостта на икономическото възстановяване, опасяват се авторите на документа.

Средното ниво на безработицата в ЕС се е понижило до 9,4%, сочи статистиката. Най-сериозно понижение е отчетено в Австрия, Холандия и Люксембург, които дори и в пика на кризата регистрираха ниски нива на безработицата.Испания, Латвия и Литва остават държавите с най-висока безработица, като вече ги догонват Гърция, Португалия и Унгария.Данните сочат, че безработицата сред мъжете и жените почти се е изравнила, достигайки съответно 9,3 и 9,5 на сто.Регистрирано е известно подобрение на пазара на труда за младежите до 25 години. Безработицата сред тях достига средно ниво за ЕС от 20,3 процента и остава едно от основните предизвикателства пред държавите – членки. Към безработните младежи трябва да се добавят и обезкуражените лица, които се изчисляват на 4 на сто от активната работна сила в общността.На фона на обезпокояващите данни за заетостта се регистрира повишение на производителността на труда с 2,1%през първите три месеца от годината спрямо първото тримесечие на 2010 г. Изключение от тенденцията е Гърция.

http://www.investor.bg/