Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Вадят на светло масоните в тоги

Подготвя се пореден опит да се извадят на светло масоните в Темида, заявиха пред „Стандарт“ топмагистрати. Формален повод за това ще бъдат препоръките на националната неправителствена организация „Мрежа за гражданско наблюдение на съда“. Очаква се идеята да получи подкрепа от екипа на правосъдната министърка Маргарита Попова. „Членството на съдиите в организации и клубове, които могат да поставят по съмнение тяхната безпристрастност, да излезе на светло“, гласи една от препоръките в доклада на гражданската организация. Според експертите магистратите трябва да огласят своето участие в ловни дружинки, спортни клубове, благотворителни организации като Rotary club, Lions club и тайни общества като масонски ложи и рицарски ордени. В тези клубове и сдружения се вземат много важни решения, които могат да повлияят на поведението на съдиите смята редакторът на доклада Георги Милков.Дебатът за Темида и масонството у нас не е нов. Още през 2007 г. се стигна до бурни обществени дискусии по повод поредните поправки в Закона за съдебната власт. Тогава се лансира идея да се въведе пълна забрана за магистратите да членуват в тайни общества. Конкретният повод беше огласеното участие на водещи съдии и прокурори в родните ложи. „Как един магистрат ще бъде обективен, когато насреща като подсъдим е негов брат по ложа“, бе аргументът на лобито, което се опита да извади масоните в тоги на светло. В крайна сметка обаче този опит удари на камък, след като кабинетът на тройната коалиция не прие идеята.

През миналата година от Съюза на съдиите предложиха всички магистрати да декларират участието си в различни тайни общества. Това становище по проекта за изменение на Закона за съдебната власт бе изпратено в Министерството на правосъдието. „Във Великобритания е прието компромисното положение магистратите да декларират членството си в масонски и други тайни общества, за да може този факт да бъде публично известен и при необходимост да бъде подложен на наблюдение и контрол бе записано в становището на Съюза на съдиите.
„Най-вероятно и сега ще се вдигне малко шум, но в крайна сметка масоните ще бъдат оставени намира. Все пак те имат достатъчно свои хора във всички партии, включително и в ГЕРБ. А и практиката е показала, че който е тръгнал на нож с ложите, винаги е губел“, коментираха пред „Стандарт“ висши магистрати и депутати.
Мнозинството от съдиите се възползват от „вратички“ в законите, за да не съобщят пълната информация за обвързаностите си, е друг извод в доклада на сдружението за граждански контрол на съда. „В голяма част от декларациите на съдиите, подадени по Закона за предотвратяване и управление на конфликта на интереси, имената на свързаните лица се съобщават с инициалите им, а размерите на кредитите и финансиралите ги банки остават  неназовани“, се посочва в документа. Имало дори и куриозни случаи на подадени декларации с инициали, които са на починал магистрат.
Антония Кюмюрджиева

standartnews.com