Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 12.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

14 зони за къпане у нас не отговарят на критериите на ЕС

Четиринайсет зони за къпане в страната не отговарят на препоръчителните критерии на ЕС за къпане.Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Повечето от тях се намират в района на Варна. Основните причини, които влошават качеството на водите за къпане по Черноморието са недостатъчният брой и капацитет на пречиствателните станции за отпадъчни води, уточняват от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Въпреки това Европейската комисия отрежда страната ни на 6-то място за 2010 г. сред всички държави-членки по чистота на водите за къпане.Само преди 2 дни министърът на околната среда и водите Нона Караджова обяви, че Златни пясъци и Созопол са двете критични точки по Черноморието, където няма нормални пречиствателни станции.

93 са зоните за къпане в страната на открити водни площи, като 89 от тях са разположени на Черноморието. Всички те се контролират от Регионалните здравни инспекции и резултатите показват, че отговарят на задължителните изисквания за качество и безопасност на водите. Инспекторите отговарят и за всички открити и закрити басейни на територията на страната, които са 1 281 открити и 488 закрити.

От 1 юни здравните инспектори проверяват всички обществени зони за къпане, от където се взимат проби за анализи. Собствениците също са длъжни да извършват мониторинг на басейните, които стопанисват.Само един морски плаж в България не е отговарял на европейските стандарти през 2009 г., сочеше миналогодишният доклад на Европейската комисия за качеството на водите в местата за къпане в страните от Европейския съюз. Плажът бе в района на Варна, а 9 други плажа бяха определени, че носят риск за здравето.

profit.bg