Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Система за охрана на морската граница „Екран” откриха край Варна

Брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница „Екран” бе открита днес във Варна. На церемонията по откриването присъства заместник-посланикът на САЩ Сюзън Сатън, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, кметът на Варна Кирил Йорданoв, заместник областният управител Николай Няголов, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, офицери и матроси от ВМС. По думи на Сюзън Сатън проектът „Екран” е реализиран в продължение на 3 години с финансови средства, предоставени от правителството на САЩ по Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF). Системата струва около 10 млн. долара, отпуснати по т.нар. финансова военна помощ, която всяка година отделя правителството на САЩ – каза министърът на отбраната Аню Ангелов. Досега са заделени общо над 130 млн. долара в интерес на отбраната на България.

Министър Ангелов сподели, че тази взаимопомощ ще продължи и за в бъдеще, защото страната ни разчита на тези средства – и по отношение на батальонната бойна група, и по отношение на изпълнението на другите приоритетни обекти, които са включени в инвестиционния план.

С тази система българските ВМС ще допринасят за общата морска картина в НАТО и ще придобият способности за по-ефективно командване и управление на своите сили – каза още министърът на отбраната. С новата система във Военния команден център в София ще се получава една реална и точна картина за ситуацията по море. Всички кораби, които се движат в обхвата на системата ще излизат на монитор във Военния център, чрез морския оперативен център, което дава възможност да се реагира много бързо. Освен това предстои и модернизация на радарните центрове, които ще приемат информацията. В момента функционира междуведомствена работна група, в която участват представители на министерството на транспорта, отбраната и вътрешното министерство, тъй като системата „Екран” дава възможност за свързване и с други системи, тъй като те трябва да бъдат свързани в единна система, като най-вероятно това ще стане до края на 2013 година. Проектът „Екран“ е осъществен в продължение на три години с финансови средства, предоставени от правителството на САЩ по Програмата за чуждестранно военно финансиране.

По-рано министър Ангелов присъства на ритуал по присвояване на почетно име на катер на БЧК. Катерът е снет от въоръжение от ВМС и дарен на БЧК през 2006 година.

Ели Маринова

http://www.barometar.net/