Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

„Митрополит Симеон” се казва новият катер на БЧК във Варна

Ритуал по присвояване на почетно име на катер на Българския Червен кръст се проведе днес на морската гара във Варна. Официални гости на събитието бяха председателят на БЧК Христо Григоров, кметът на Варна Кирил Йорданов, министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник областният управител Николай Няголов, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и свещеници от Атон и др.
Кръстница на новия катер е Георгия Кадоглу, известна варненска плувкиня. Моторният катер носи името на митрополит Симеон, който е първият председател на БЧК-Варна. Корабът е дарен на Червенокръстската организация от Министереството на отбраната. Ръководител на екипажа е кап. Атанас Станков. На борда му могат да се качат 22 пасажери. Дължината му е 15.65 м, ширина-3.10м, максимална скорост-13.5 възела.
Дейността на катера ще включва съвместни национални и международни учения с ВМС, контрол по съвместно с държавни институции на спасителните постове по крайбрежието, обучение по първа долекарска помощ. Ще се организират курсове за спасители на море и за леководолази, а на борда му ще се извършват тренировки на доброволните екипи по водно спасяване на море.

Ели Маринова

http://www.barometar.net/