Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

От септември парите от подземни богатства ще отиват за иновации

През септември ще започне да работи първият фонд по JEREMIE. Това ще е Гаранционния фонд, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща в Габрово с Клуба за иновации. Европейският инвестиционен фонд вече е избрал фонд мениджърите и на Фонда за стартиращи компании и Мезанин фонда. Очаква се тези инструменти да ускорят усвояването на средствата по ОП „Конкурентоспособност“ и от тях да има истински ефект за бизнеса.„Ние смятаме, че парите могат да бъдат усвоени и да свършат работа не само чрез грантове, но и чрез схеми за финансов инженеринг, с които да постигнем същия резултат. С подобни инструменти смятаме, че ще има възможност за предоставяне на кредитиране на значително по-ниски лихви от пазарните нива, включително за стартиращи и иновативни компании, които трудно намират финансиране“, подчерта Трайков.

По думите му по този начин могат да бъдат усвоени поне 90% от средствата по оперативната програма,  тъй като фондовете ще правят дялово финансиране, гаранционни фондове или друг вид финансиране, въз основа на собствената си експертиза, която е и пазарно мотивирана, а не само административно.  Това е начин и за елиминиране на голяма част от бюрокрацията и скъсяване на сроковете за оценка и реализация на проектите, допълни Трайков. Иновативните компании могат да ползват ресурс от 220 млн. лева за разработване и внедряване на иновации по различни схеми на ОП „Конкурентоспособност“. Един от основните проблеми, изтъкнати от мениджърите на иновативни компании, е липсата на средства за съфинансиране, които допълват  безвъзмездната помощ. Затова по ОП „Конкурентоспособност“ бяха разработени съвместни схеми с финансови институции, като едновременно с отпускането на гранта се получава и кредитна част съфинансиране, припомни Трайков. Пилотно този модел се прилага по  Програмата за енергийна ефективност, която предоставя 200 млн. евро на предприятията по оперативната програма и 150 млн. евро съфинансиране от ЕБРД чрез 10 банки-партньори.

Трайков информира компаниите и за решението на МС от тази седмица да отпусне 5 млн. лева за Националния иновационен фонд за проекти в изпълнение. Макар и със символно значение, тези средства са знак за важността, която правителството отдава на иновациите, подчерта министърът. Националната цел на България е да достигне 1.5% от БВП инвестиции в иновации до 2020 г. Това означава, че вложенията в НИРД трябва ежегодно да нарастват с 15%. За бизнеса се предвиждат различни данъчни стимули, свързани с инвестиции в НИРД. Обсъждат се източници на държавното финансиране, като една от идеите е част от концесионните възнаграждения за подземни богатства да се използват за тази цел, каза още Трайков.

http://www.barometar.net/