Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Без българи за Булгартабак

Българи няма да участват в наддаването за „Булгартабак“. Само трима чужди кандидати отговарят на условията за участие в конкурса, съобщиха от Агенцията за приватизация. Това са тютюневият гигант „Бритиш Американ Табако“ и двама финансови инвеститори, регистрирани в Австрия – „Си Би Фемили Офис Сървис“ и „БТ Инвест“. От надпреварата отпаднаха родната „Кингс табако“, собственик на цигарената фабрика в Пловдив, както и две адвокатски кантори, които купиха документи за скрити играчи. Едната е „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, която представляваше „Табако Кепитъл партнърс“ при опита им да вземат холдинга през 2002 г. Другата кантора е „Камбуров и съдружници“, кандидат за консултант по приватизацията на „Булгартабак“.От състезанието се отказаха „Филип Морис“, „Джапан табако“ и корейската „Кей Ти енд Джи Корпорейшън“.

Трима остават в битката за „Булгартабак“. „Бритиш Американ Табако“ (БАТ) и австрийските инвестиционни дружества „Си Би Фемили Офис Сървис“ и „БТ Инвест“ отговарят на условията на конкурса, обявиха от Агенцията за приватизация. Така надпреварата остава без родни кандидати. От нея отпаднаха „Кингс Табако“, която взе цигарената фабрика в Пловдив и произвежда марките „Кинг“ и „Мерилин“, както и гигантите в бранша „Джапан Табако Интернешънъл“, „Филип Морис“ и корейската „Кей Ти енд Джи Корпорейшън“. Документи за допустимост не са подали американската „Сайънс Капитал Мениджмънт ЛЛК“ и двете адвокатски кантори, купили документи. Едната е „Камбуров и съдружници“, които опитваха да консултират сделката. Другата е „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, които представляваха „Табако Кепитъл партнърс“ в процедурата за „Булгартабак“ през 2002 г.

БАТ прави втори опит да придобие „Булгартабак“, след като спечели сделката през 2004 г. Тогава обаче тя бе прекратена с решение на парламента. Останалите двама допуснати кандидати са фондове, които оперират с инвеститорски средства. Възможно е те да играят и за родни кандидати под прикритие, коментираха близки до сделката. Целта им може да бъде развитие на цигарените фабрики или бъдещата им препродажба. Днес ще бъдат отворени документите на тримата кандидати, преди те да получат сертификати за участие в процедурата. Оферти за холдинга се подават до 15 ч на 29 август.

standartnews.com