Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Епидемия от хепатит ни грози в горещините

Епидемия от хепатит А грози страната заради топлото време и настъпващия пик на заболеваемост.Навлизаме в епидемична година за хепатит А, твърди д-р Ангел Кунчев, шеф на отдел „Надзор на заразните болести“ в здравното министерство. До края на май имаме 2405 заболели от хепатит, докато през цялата минала година те са били общо 2350. Прогнозите са, че сега случаите може дори да се утроят, предупреждава д-р Кунчев.Този вид хепатит освен сезонно се проявява и циклично – на епидемични вълни от по 8-10 години. Ние вече преминахме през периода на ниска заболеваемост и сега идва време на поредния пик, коментира специалистът.

Макар че масовото заразяване става през лятото, ефектът от него се чувства чак през есента, като през октомври и ноември достига своя пик. Все пак всичко зависи от нашата хигиена, понеже този вид хепатит се разпространява само чрез мръсни ръце, замърсени храна и напитки, съдове, прибори и т.н., коментира докторът. В Европа опасната болест расте от север на юг, като в скандинавските страни например отчитат по няколко десетки случая годишно, докато в Португалия, Испания и Италия се доближават до нашите стойности. Все пак ние заедно с румънците и донякъде с поляците си оставаме рекордьори по заболеваемост в рамките на Европейския съюз.

Вирусът на хепатит А е изключително издръжлив и може да преживее в канални води например месеци наред и след това отново да сее зараза. Но пък не издържа на висока температура и на дезинфекция, дори в слаба концентрация. Освен това цената на ваксината вече е паднала до към 50 лв., а две дози могат да ни предпазят за цял живот.В момента здравното министерство не отчита обичайния ръст на летните заболявания вероятно заради студеното време. Все пак в 90% от случаите те преминават за ден, два и без лечение.

Monitor.bg