Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Шест признака за опасност от световна финансова криза

Все още световната икономика не се е възстановила напълно от кризата, която започна от САЩ и се прехвърли върху целия свят. Съществува реална опасност Голямата рецесия да се повтори, според изданието MarketWatch, като този път заплахата идва не само от САЩ, но и от Стария континент. Защото:

1. Историята се повтаря

Всъщност финансовата криза стартира като ипотечна в САЩ. Спувакнето на ипотечния балон повлече финансовата система. Подобна бе ситуацията на пазари като Испания, Ирландия и др.

Дълговата криза в Европа би могла да се задълбочи, а несъстоятелност на Гърция да повлече целия финансов свят на Стария континент. Това разбира се ще предизвика паника и на останалите пазари и масирани продажби на развиващите се пазари. Банките е напълно възможно отново да изпаднат в състояние на недоверие една към друга.

2. Нямаше наказани

Не само, че нямаше наказани при последната криза, но до известна степен имаше и поощрени, като правителствата се намесиха да спасяват тези, които до голяма степен бяха виновни поради неразумните си действия. Така не се постигна възпитателен ефект, а напротив, създаде се усещане, че каквото и да се прави, наказания няма да има, а ако една система е твърде голяма, тя ще бъде естествено спасена от правителството.

3. Индексите избухнаха

Повечето индекси регистрираха удвояване на стойността си. Така например широкият щатски индекс Standard & Poor’s 500 е удвоил стойността си от дъното само преди две години. Това не е добра новина, защото подобен темп на възстановяване не е здравословен и крие системен риск от ново свръхнадценяване на активите.

4. Дериватната бомба е заложена

Точно преди началото на кризата с колапса на Lehman, дериватите и рисковите активи във финансовата система на САЩ възлизаха на забележителните 183 трлн. долара, или 13 пъти повече от размера на щатската икономика. Към днешна дата стойността на тези активи е дори по-голяма и възлиза на 248 трлн. долара.

5. Ливъриджът отново е водеща дума

Ако деливъриджът бе следствие от предходната криза, а огромният ливъридж до голяма степен причина за нея, то в днешно време последният отново е модерен. Кредитната примка отново се затяга около вратовете на инвеститорите. Щатските нефинансови организации са задлъжнели към момента със 7.3 трлн. долара. Това е рекордно ниво и и повишение от 24% за последните пет години.

6. Икономиките срещат трудности

Реалните икономики все още са относително засегнати от фактори като безработица и инфлация. Така трудно може да се гарантира наличието на стабилен и ускорен ръст, а опасността от изпадането им в криза е голяма.

profit.bg